loader
Foto

Galerie foto

„Dar al lumii capăt nu-i...” – Uca Marinescu, la „Români universali” | VIDEO

Pe 8 aprilie, Cristian Tabără ne-a propus să facem ocolul Pământului în... 30 de minute, alături de, poate, cea mai pasionată „globe-trotter” din lume, Uca Marinescu. Povestea ei, spusă de ea însăşi, luni, de la ora 22.00, la TVR 1.

 

Cristian Tabără
Români universali

„Lumea nu are un capăt. Globul pământesc este rotund. Și niciodată nu poți să spui că finalizezi un tur al globului pământesc.”

La 84 de ani, planurile de călătorie ale Ucăi Marinescu încă nu s-au oprit.

Este prima femeie din lume care a ajuns, la peste 60 de ani, la ambii poli geografici ai planetei, pe schiuri, în același an. Și prima femeie care a ajuns la toți cei cinci poli: cei doi geografici, cei doi magnetici și polul frigului; primul român care a atins Polul Sud geografic... Și tot așa, lista care îi jalonează excelența poate continua mult și bine. I-am cunoscut mai bine realizările şi am rememorat, alături de ea, experienţe unice, luni, pe 8 aprilie, de la ora 22.00, când Cristi Tabără ne-a aşteptat la cel de-al doilea episod al seriei „Români universali”, la TVR 1.

(w882)

Steagul României așezat de Uca Marinescu pe hartă, în fiecare țară prin care a trecut, învăluie aproape integral Terra. Dar ce a motivat-o în temerara ei aventură – globală – a cunoașterii? Lumea este frumoasă, spune ea, și merită să fie deslușită, împreună cu oamenii care o populează. Iar vocația ei de dascăl și de sprijin al copiilor nu a părăsit-o nicio clipă.

(w882)

Din Munții Piatra Craiului, unde venea cu elevii în expedițiile „Temerarilor”, formând generații întregi de iubitori ai muntelui, până la copiii orfani după cutremurul din Katmandu sau până la cei din satele care găzduiesc taberele de alpinism din  Himalaya – toți au meritat atenția și ajutorul oferit de ea.

(w882)

(w882)

Am însoțit-o, aşadar, pentru a depăna poveștile uimitoare ale vieții ei și pentru a încerca să surprindem lumina unui suflet care se dăruiește fără pic de frică, la „Români universali”, luni, 8 aprilie, de la 22.00, la TVR 1.

(w882)

***

Cutia de viteze automată, testul Papanicolau, declanșarea artificială a ploilor, implantul dentar sau scaunul ejectabil pentru avioane sunt doar câteva dintre contribuţiile românilor la dezvoltarea omenirii. Invențiile sau intervențiile fundamentale (științifice, sociale, politice, militare sau economice) care au construit societatea modernă şi care aparțin unor români sau unor personalități de origine română sunt prea puţin ştiute. Numele multora dintre ei au fost deja date uitării sau sunt amintite doar în cărţi de specialitate. Pentru că aceşti români merită să fie cunoscuţi, dar şi pentru că poveştile lor sunt extrem de interesante şi folositoare, Cristian Tabără ne prezintă, din 1 aprilie, seria documentară „Români universali”, o serie ce ne spune istorii incredibile ale unor oameni – români – care au lăsat lumii o moştenire importantă. O urmărim în fiecare seară de luni, de la ora 22.00, la TVR 1.

 

Realizator și prezentator: Cristian Tabără

Jurnaliști: Cristina Madgearu, Ilinca Ciobanu, Iulia Stoian, Cristina Ţilică, Codruța Angelescu

Producător: Marin Găbudean

13:00 La masa de Paşte

(I) (redifuzare) Prezintă Iuliana Tudor

Jurnalist Anamaria Voicu

Producător Iuliana Tudor

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait și Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
„Petrecere... cu cântec!”, ediţie specială de Paşti! Nicolae Furdui Iancu aniversează 45 de ani de carieră

Iuliana Tudor ne-a invitat să sărbătorim cele patru decenii şi jumătate de cântec ale vocii Ţării Moţilor împreună cu Mariana Ionescu ...

Ediţie de colecţie „Tezaur folcloric”, de Paşti la TVR 1 | VIDEO

Vasilica Dinu, Elena Mimiș Trancă, Aurelia Popescu Preda, Leontina Fărcaș, Gheorghe Roșoga, Polina Gheorghe, dat şi alţi tineri și talentați ...

„Cum dai mielu'?” - Ediţie specială de Paşti „Gala umorului”, la TVR 1 | VIDEO

Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba ne-au propus momente umoristice din arhivă care ne-au readus în atenţie marii actori ai comediei româneşti: Amza ...

 

#tvr1