loader
Foto

Galerie foto

De ce ne temem de Rusia? Aflăm la „Omul şi timpul”, pe TVR 1 | VIDEO

Realizatorul Rafael Udrişte împreună cu profesorii Adrian Cioroianu şi Dan Dungaciu ne vor ghida prin istorie pentru a ne explica rădăcinile fricii românilor faţă de Rusia. Duminică, 20.02, de la 19.00, la TVR 1.

 

Rafael Udriște
Omul şi timpul

„Românii s-au simţit ameninţaţi întotdeauna de vecinul de la Răsărit. Dar nu s-au temut niciodată de Dostoievski, de Cehov sau de Esenin. Nu le este frică de marea cultură rusă, pe care nimeni nu are cum să o conteste. Nu se teme nimeni de poporul rus, ci, fără putere de tăgadă, de imperiul rus, de tendinţele de expansiune ale acestui imperiu spre Balcani, spre gurile Dunării, spre Marea Neagră. Românii resping politica opresiunii, politica pumnului în gură, practicate întotdeauna de Rusia, fie ea ţaristă sau comunistă”, ne face introducerea în subiect Rafael Udrişte, realizatorul și moderatorul emisiunii.

(w882)

Rădăcinile acestei frici faţă de Rusia sunt vechi. Împreună cu profesorii Adrian Cioroianu şi Dan Dungaciu, într-o nouă ediţie „Omul şi timpul”, vom căuta să înţelegem percepţia deloc pozitivă pe care o avem faţă de Rusia şi de unde ni se trage frica faţă de vecinul de la Răsărit.

(w882)

O simplă enumerare a faptelor din istorie justifică modul în care privim către Rusia cu îngrijorare. Marile acţiuni politice ale Principatelor Unite sau ale României Mari stau sub semnul pericolului rus. Dacă nu pierdea războiul Crimeii, Rusia intenţiona să anexeze ţările române. Rusia s-a opus Unirii de la 1859, Rusia a ocupat Basarabia, a luat Bucovina de Nord ca pradă de război. Şi tot Rusia s-a revoltat în 1918, când Transilvania a revenit României. Rusia ne-a impus comunismul.

Toate cele de mai sus sunt fapte care au determinat această percepţie negativă despre Rusia. „În concluzie, rusofobia noastră nu se referă doar la perioada comunistă, ci dimpotrivă. Ultimii 500 de ani de istorie au lăsat o amprentă mult mai importantă asupra mentalităţii colective decât ultimii 70 de ani. România, la fel ca şi Cehia şi Slovacia, a avut o experienţă dificilă cu Rusia şi tocmai de aceea şi astăzi legăturile cu Moscova sunt ambigue”, mai subliniază jurnalistul.

(w882)

Iar Rusia continuă şi astăzi să ne dea fiori reci. De ce ne temem de Rusia? Aflăm şi înţelegem mai bine duminică, la „Omul şi timpul”. Pe 20 februarie, de la ora 19.00, la TVR 1.

 

2:00 Garantat 100% (R)

Moderator Cătălin Ştefănescu

Realizator Cătălin Ştefănescu. Producător Adrian Ionică

(Reluare)

2:45 Ora regelui (R)

Producător Lidia Voicu

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1