loader
Foto

Delfini, cai şi alte frumuseţi ale lumii, la Teleenciclopedia

Sâmbătă, 26 noiembrie, la TVR 1 de la ora 18:50 am văzut din nou lecţiile prietenoase ale Teleenciclopediei.

 

Teleenciclopedia

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Iată sumarul ediţiei din 26 noiembrie:

Arta arhitecturii

În anul 1296, începea zidirea uneia dintre cele mai frumoase edificii: Basilica Santa Maria del Fiore. Impresionanta ei cupolă, dar şi alte monumente florentine, ca de pildă Ospedale degli Innocenti, cel mai vechi orfelinat european, datând din 1419, şi Biserica San Lorenzo (lăcaş de rugăciune al familiei Medici), au fost realizate după planul şi sub stricta supraveghere a renumitului arhitect Filippo Brunelleschi.

(w882) San Lorenz

Teiul

Ne place mirosul florilor de tei şi ne încântă culoarea lor. În episodul special din Teleenciclopedia din 26 noiembrie, continuăm să detaliem caracteristici, întrebuinţări, simboluri şi legende ale ... Familiei Tilia.

(w882) Tei

Hipofobia

Vă invităm apoi să facem împreună o incursiune în istoria domesticirii cailor. Aflăm cum s-au răspândit cabalinele, care sunt tradiţiile şi superstiţiile legate de Equus caballus.

(w882) Calul

Insula lui Apollo

Abia depăşind 3 km², Insula Delos – „leagăn al Zeului Apollo” – a fost, în Antichitate, nucleul religios și economic al celor 38 de insule ce alcătuiesc Arhipelagul Ciclade, din Marea Egee. Inspiraţi de Homer, care a compus „Imnul Către Apollo”, delienii i-au ridicat „protectorului muzelor” unul dintre cele mai mari sanctuare ale Eladei.

(w882) Delos

Armata delfinilor

Şapte sau opt clanuri de delfini, din Golful Jeffrey, Portul Albert și Capul St. Francis, se unesc cu cel din Agulhas Bank pentru călătoria către ,,marele ospăț cu sardine”, de pe Coasta Sălbatică, la peste 1.000 de km depărtare.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

13:00 Cu ai mei!

* Interviuri realizate într-o atmosferă relaxată cu vedete ale folclorului românesc, despre viaţa lor de dincolo de scenă.

Producător Iuliana Tudor

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 

#tvr1