loader
Foto

Despre Anna Leonowens şi Mina de Sare Wieliczkai, la Teleenciclopedia

În fiecare sâmbătă, de la ora 18:50, la TVR 1 şi online pe TVR+, Teleenciclopedia vine cu subiecte despre istorie, natură, tehnologie, artă, sănătate.

 

Teleenciclopedia

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Iată sumarul ediţiei din 19 august:

CIVILIZAŢIA ANASAZI

După perioada fastă dintre anii 900 și 1100, civilizația Anasazi a suferit schimbări dramatice. Speriați de seceta prelungită, declanșată în anul 1130, indigenii și-au abandonat trainicele locuinţe de piatră, căutând meleaguri cu o climă mai blândă, din ținutul Patru Colțuri (numit astfel deoarece se afla la intersecția statelor americane Arizona, Utah, Colorado şi New Mexico).

(w882) Civilizati

MINA DE SARE WIELICZKA

Capela Sfintei Kinga, cioplită în sare de minerii polonezi, în cinstea ocrotitoarei lor.

(w882) Mina de sa

HAMEIUL

În regiunea germană Hallertau, cultivarea hameiului - cunoscuta plantă amăruie folosită la fabricarea berii - este o tradiție și totodată o pasiune moştenită de secole.

(w882) Hameiul

ANNA LEONOWENS

Povestea exotică a Annei Leonowens - scriitoare de călătorii și guvernantă (în perioada 1862-1867) a familiei Mongkut Rama al IV-lea, regele Siamului (Thailanda de azi).

(w882) ANNA LEONO

ARAHNOFOBIA

Arahnofobia - teama de păianjeni.

(w882) ARAHNOFOBI

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.


Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

22:00 Dosar România

* Dialog printre comploturi cu misteriosul Virgil Magureanu (II)

Producător Răzvan Butaru

23:55 Jocurile Olimpice

* Speranţe. Episodul 4

Producător Daniela Enăchescu

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1