loader
Foto

Contractele de întreținere, pe înțelesul tuturor

Miercuri, 27 martie, aţi putut urmări la TVR 1 o nouă ediție ”Oamenii și legea”, de la ora 13:00. Invitatul Mihaelei Olaru a fost Mihai Tănăsescu, avocat.

 

Oamenii și Legea

De multe ori persoanele vârstnice singure sau vulnerabile, aleg ca formă de protecție să doneze celor apropiați bunurile, să încheie un testament, contract de întreținere cu uzufruct viager sau de vânzare-cumpărare. În ediţia de miercuri, 27 martie, a emisiunii ,,Oamenii si legea,, aflăm ce presupune încheierea unui contractul de vânzare - cumpărare cu clauză de întreținere și uzufruct, care sunt avantajele și dezavantajele, cum se poate contesta în caz de nerespectare.

(w882)

În direct, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei OLARU este Mihai TĂNĂSESCU, avocat.

(w882)

Pe parcursul executării contractului de întreţinere, prestaţiile în natură trebuie adaptate şi actualizate în funcţie de vârsta şi evoluţia stării de sănătate a întreţinutului, a nevoilor sale concrete şi a costului vieţii, aşadar, clauzele se pot schimba în timp. În caz de litigiu între părţi pe această temă, instanţa de judecată va stabili dacă prestaţiile în natură efectuate de debitor au fost sau nu echitabile, în funcţie de valoarea capitalului transmis întreţinătorului şi condiţia socială anterioară a acestuia.

Existența unei clauze de uzufruct nu implică automat și existența unei clauze de întreținere și invers: existența unei clauze de întreținere nu implică în mod obligatoriu și existența clauzei de uzufruct. Pentru a–și produce efectele juridice și pentru a obliga cumpărătorul la respectarea unui uzufruct și la prestarea unei întrețineri, este obligatoriu ca, în cuprinsul contractului de vânzare-cumpărare, să se menționeze ambele clauze. De asemenea, nimic nu împiedică părțile să insereze doar una dintre cele două, efectele juridice producându-se doar așa cum acestea reies din clauza aleasă de cele două părți.

(w882)

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numarul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

***

MODERATOR

• av. Mihaela OLARU

 

JURNALIST TV

• Raluca AMZĂR

 

REALIZATOR

• Ileana GAIŢĂ

 

PRODUCĂTOR

• Mihaela GRECU

 

15:30 Copiii spun

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

16:00 Care pe care

Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1