loader
Foto

Despre misiunea coardelor muzicale, la „Teleenciclopedia” | VIDEO

Sâmbătă, 11 februarie, de la ora 18:55, „Teleenciclopedia” ne face cunoştinţă cu prădători ai oceanelor, ne împărtăşeşte momente istorice din revoluţiile ruseşti şi ne invită să cunoaştem sensibilitatea coardelor muzicale.

 

Teleenciclopedia

HENRI ROUSSEAU

După inventarea cinematografului şi apariţia filmului, pictura părea să „piardă teren”. Pentru a supraviețui, artiștii trebuiau să găsească o cale pentru a înfățișa nevăzutul: visele, nebunia și fantasmele. Guillaume Apollinaire consemna: „Cei care l-au cunoscut pe Rousseau își amintesc de slăbiciunea lui pentru fantome. Le vedea peste tot, iar una îl chinuise mai mult de un an în birourile vamale. A tot încercat să o împuște, dar o fantomă nu poate muri. Dacă voia să o prindă, spectrul dispărea sub pământ și reapărea altundeva. Stăpânit de un puternic sentiment al realității, când picta un subiect fantastic, îl cuprindea spaima și tremura. Trebuia neapărat să deschidă fereastra.”

1917: UN AN, DOUĂ REVOLUŢII

La șase luni după alungarea dinastiei Romanovilor și răsturnarea cârmuirii țariste, guvernul provizoriu, condus de avocatul Aleksandr Kerenski, se confrunta cu „dușmanii” democrației. Numit în fruntea armatei, pentru a stăvili anarhia ce cuprinsese Rusia, ideologia bolșevică și avântul revoluționarilor, generalul Lavr Kornilov prelua frâiele cu mână de fier, spre mulțumirea privilegiaților vechiului regim. Simțind că țara se afla în pragul instaurării unei dictaturi militare, Kerenski decidea să acționeze, contrar dorințelor partenerilor liberali de coaliție, demiţându-l pe Lavr Kornilov. Drept răspuns, acesta trimitea trupele de cazaci să atace capitala. Garnizoana și civilii s-au mobilizat să apere Petrograd. În cele din urmă, lovitura de stat a eşuat – soldații lui Kornilov refuzând să tragă împotriva camarazilor.

INSTRUMENTELE MUZICALE

Când atenționăm pe cineva, îi spunem, oarecum în glumă, „să nu întindă coarda”. Iar dacă ne emoționăm, simţim în „coarda sensibilă”. Fie că vorbim despre sentimente sau cântece, „misiunea” coardelor este să vibreze – lovite delicat cu degetele, atinse cu un fragment din corn de animal, un ciocănel, ori un arcuş. Dar sunetele astfel obținute sunt aproape imperceptibile. De aceea, coardele sunt „atașate” unei cutii goale, care amplifică vibrația. O chitară, o mandolină, un violoncel se identifică după forma cutiei de rezonanță. Alături de pian și chitară, vioara se numără printre cele mai cunoscute și prestigioase instrumente.

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR

În cele două luni ale sezonului de „colaborare” în larg, corbii de mare aduc puilor, veșnic înfometați, milioane de sardine. Bine hrănite, odraslele cresc și învaţă să stăpânească ingenioasa tactică de vânătoare. În trecut, ipoteza că niște simple zburătoare s-ar putea alătura mamiferelor marine pentru beneficii mutuale, a stârnit, probabil, râsete înfundate. Dar este, oare,  posibil ca nişte înaripate să fie capabile să amenințe existența unor cetacee?

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

 

18:30 Omul anului

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Campania „Omul Anului” promovează un proiect complex al Televiziunii Române prin care se dorește evidențierea poveștilor impresionante ale unor oameni simpli, care au facut fapte deosebite și au inițiat proiecte extraordinare.

Lansată la finalul anului trecut într-o formulă condensată, campania

”Omul Anului” a atras interesul telespectatorilor, promovând oameni care au făcut fapte, gesturi și proiecte impresionate, demne să inspire pe fiecare dintre noi, dovedind că România este și țara faptelor bune.

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

Transmisiune directă

19:30 Omul anului

Reportaj-portret

Episodul 5.

Producator Oana Turcu

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1