loader
Foto

Despre cormorani, templieri şi inventatori, la "Teleenciclopedia"

Sâmbătă, 3 iunie, la TVR 1 şi online pe TVR+, de la ora 18:50, o nouă întâlnire cu Teleenciclopedia.

 

Teleenciclopedia

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Istoria templierilor, invenţii ştiinţifice sau detalii despre cormorani şi pescăruşi sunt subiectele Teleenciclopediei din 3 iunie. Iată sumarul:

ARTA ARHITECTURII

Marcată de ascensiunea Familiei Medici, Florența renascentistă a excelat mai ales în domeniul artei, exemplul cel mai convingător fiind Catedrala Santa Maria del Fiore, cu măreața sa cupolă – capodopera ilustrului arhitect Filippo Brunelleschi – şi turnul clopotniței, proiectat de alt faimos arhitect şi pictor florentin: Giotto di Bondone.

CAVALERII TEMPLIERI

Călătoria ghidului nostru, arheologul Michael Arbuthnot, începe în Ierusalimul vechi, unde renumiții Cavaleri Templieri au dobândit faimă și o fabuloasă avere.

(w882) Ierusalim

ORNITOFAUNA DIN ŢARA GALILOR

Cormoranii moţaţi (Phalacrocorax aristotelis), lǎstunii de casǎ (Delichon urbicum), papagalii de mare, (Fratercula arctica), pescǎruşii albaştri (Alcedo attis), lǎstunii de mal (Riparia riparia), dar și corbii (Corvux Corax) au găsit în Ţara Galilor un habitat ideal pentru a cuibări şi a se înmulţi.

VIZIONARII

Parcurgem împreună cele mai importante momente din biografiile a trei inventatori ale căror realizări au schimbat lumea: Thomas Edison, Marie Curie, Guglielmo Marconi.


***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

13:00 Oamenii şi legea (R)

Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

(Reluare)

13:55 Vorbeşte corect!

* „Vorbeşte corect!” este cel mai longeviv proiect de televiziune dedicat limbii române. În 2024 se împlinesc 25 de ani de la debutul proiectului original „Corect", prima emisiune-concurs de limbă română din mass-media românească

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1