loader
Foto

Despre „coşmarul francului elveţian”, la Foc încrucişat de la TVR 1

Un avocat şi un profesor de economie au comentat situaţia economică explozivă cauzată de creşterea francului elveţian. Gheorghe Piperea şi Cristian Păun au fost invitaţii Alinei Stancu la Foc încrucişat , difuzată la TVR 1 şi TVR+ duminică, 25 ianuarie .

 

Alina Stancu
Foc încrucişat

Emisiunea Foc încrucişat de la TVR 1 a dezbătut duminică, 25 ianuarie, un subiect de mare actualitate pentru români: „coşmarul francului elveţian”. Ca de obicei, programul a fost moderat de Alina Stancu, avându-l ca invitat permanent pe Cornel Nistorescu. Cei doi au purtat discuţii cu doi invitaţi: avocatul Gheorghe Piperea şi profesorul de economie Cristian Păun de la ASE Bucureşti. În direct, prin telefon, a intervenit şi Dan Suciu, purtător de cuvant la BNR. Emisiunea a fost difuzată, ca în fiecare duminică, de la 13.00 la 14.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+, unde pot fi urmărite, de altfel, şi toate ediţiile anterioare.

Ca de obicei, avocatul  Gheorghe Piperea a fost tranşant în declaraţiile sale: „Băncile au fost salvate până acum, iar oamenii au fost ţinte”, tot el fiind de părere că băncile au acordat credite în condiţii ilegale. „În 2008, Austria interzicea creditele în franci elveţieni”, ne-a reamintit avocatul. Şi a continuat: „Dacă cineva a făcut un prejudiciu, atunci acel cineva ar trebui să suporte creditele. În România, creditele în CHF au fost acordate în proporţie de 97 % persoanelor fizice şi nu unor instituţii sau unor companii... Iar cei care s-au împrumutat în CHF au venit pe o piaţă imobiliară aflată în creştere.” Tot el este de părere că Guvernul poate să impună o ordonanţă de urgenţă şi că există varianta contractelor de adeziune care corectează contractele din mers. Gheorghe Piperea a concluzionat: „Băncile ar trebui să-şi cheme clienţii la discuţii, pentru că de astfel de soluţii se vor ocupa politicienii populişti”.

Cristian Păun, profesor de economie la ASE este de părere că „această creştere a francului s-ar putea să nu fie de durată”. „Ca o soluţie, pentru cei care au credite în franci, ar putea fi luată în calcul electorata” (schema fiscală de restructurare a creditelor), a mai afirmat invitatul Cristian Păun la Foc încrucişat.

***

Din 7 septembrie 2014, în fiecare duminică, la prânz, Cornel Nistorescu este invitatul Alinei Stancu la o dezbatere „pe toate fronturile”. La aceeaşi masă, moderatoarea şi invitatul permanent al emisiunii stau faţă în faţă cu principalii actori implicaţi în cele mai importante evenimente ale săptămânii. Fie că sunt din domeniul economic, politic, social sau artistic, aceste evenimente sunt comentate şi analizate, confruntarea ideilor ducând la Foc încrucişat.

În afara evenimentelor care au făcut breaking news în buletinele de ştiri, la Foc încrucişat sunt discutate şi subiectele insuficient exploatate de media. Pornind de la ce s-a întâmplat, aflăm de ce şi la ce consecinţe ne putem aştepta în viitor.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

2:45 Ora regelui (R)

Producător Lidia Voicu

(Reluare)

3:35 Vis sau realitate? (R)

Prezintă Sebastian Felix Topescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1