loader
Foto

Despre eurosceptici, portofelul digital şi moartea lui Stalin, la „Breaking Fake News"

Marian Voicu şi echipa sa ne-au dat întâlnire la o nouă ediţie în premieră a emisiunii, duminică, 2 aprilie, de la ora 19.00, la TVR 1. | VIDEO

 

Marian Voicu
Breaking Fake News

Eurobarometrul anual comandat de Parlamentul European ne furnizează câteva surprize: aflăm că românii se împotrivesc cel mai mult ajutorului dat Ucrainei și primirii de refugiați de război și că numărul românilor eurosceptici a crescut cu 25% de la aderare. Informaţiile sunt dezbătute de Marian Voicu şi Oana-Valentina Suciu – lector la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București. Interviul săptămânii deschide, ca de obicei, ediţia „Breaking Fake News”, şi pe 2 aprilie, la ora 19.00, la TVR 1.

Tatiana Țarfulea ne propune, la Conspirația săptămânii, un subiect controversat: portofelul digital. Este acest proiect european „un instrument de control al cetățenilor, care va transforma UE într-o închisoare în aer liber”? Vom vedea duminică, tot la „Breaking Fake News”.

Doi fruntaşi ai propagandei ruse îl insultă pe Vladimir Putin, disidenţii ruşi sunt urmăriți printr-un sistem de recunoaştere facială cu componente americane și tehnologia deep fake este o ameninţare veritabilă la adresa democraţiei. Sunt spicuiri pe care Horia Gruşcă le face în Revista presei fake.

La rândul lor, Spărgătorii de fake news, Zaiafet și Geminschi propun un titlu... de Hollywood: „Diana Şoşoaca, harta și teritoriul (Rusiei)”. Cum îl comentează – aflăm în aceeaşi ediţie a emisiunii de la TVR 1.

Iar la rubrica Fake-uri istorice, cu Gabriela Avram, primim detalii asupra unui subiect cu greutate: Moartea lui Stalin – cauze naturale sau conspirație?

Trăim vremuri în care informaţiile se răspândesc mai rapid ca niciodată, iar goana după senzaţional determină propagarea unor ştiri ce frizează absurdul. Ce e adevărat şi ce e fals? Cum cernem informaţiile, astfel încât să nu ne lăsăm înşelaţi? Întrebări aflate pe buzele tuturor îşi caută explicaţii într-o nouă ediţie în premieră a emisiunii „Breaking Fake News”, cu Marian Voicu, difuzată duminică, pe 2 aprilie, de la ora 19.00, la TVR 1.

 

 

17:00 Exclusiv în România

* Prezintă Cristian Tabără

”CÂT SE POATE DE... UNESCO”

Hoinărind prin ținuturile Hunedoarei, dăm de UNESCO la tot pasul. Iarăși?!

Am mai trecut prin Geoparcul Țara Hațegului, cu dinozaurii lui pitici și toată fauna preistorică, am vizitat cetățile dacice... Ce altceva ar mai fi pe acolo atât de... UNESCO?

Ei, bine, se pare că avem de-a face cu un județ cât se poate de UNESCO.

Descoperim împreună un nou obiectiv propus pentru a-și ocupa locul pe lista prestigioasă:

Limes Dacicus, frontiera de est a Imperiului Roman aflată în România de astăzi. Cu peste 1000 km lungime, ea reprezintă cel mai întins segment de acest fel aflat pe teritoriul vreunei țări. Ne vom opri la castrul Micia, de lângă Deva, împreună cu unul dintre inițiatorii proiectului, arheologul Ovidiu Țentea, călăuza noastră în timp, spre strălucirea de altădată a sitului. Și tot el ne va conduce la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, primul oraș întemeiat de romani pe teritoriul nou cuceritei provincii.

Doar că pe drum, între cele două, nu putem rezista acordurilor care răzbat dintr-un pub al Devei și facem cunoștință cu talentații membri ai formației Steel Jazz, condusă de Mircea Goian.

Iar mai aproape de Ulpia Traiana, aflați deja pe teritoriul Geoparcului UNESCO Țara Hațegului, aflăm că un asemenea statut implică multe tentații la care este supus turistul.

De pildă, bucatele delicioase de la un punct gastronomic din Densuș, pe care nu le poți gusta decât dacă treci testul Unchiului Luci: acela de a deprinde graiul local.

Sau, la câțiva kilometri mai sus, pe un deal din Clopotiva, ispita de a zbura cu parapanta. Dacă ai vânt prielnic. Dacă nu, poți măcar să iei lecții de la piloții a căror școală dă aripi multor entuziaști.

În final, după ce vom fi parcurs străzile vechii capitale a Daciei romane, ne încheiem călătoria tot la Deva, reîntâlnindu-ne sus, în cetatea restaurată, cu Mircea Goian. Dar nu despre jazz sau blues va fi vorba, ci despre muzica veche cântată de el împreună cu ”Cimpoierii din Trasilvania”.

Vă așteptăm la concert!

Realizator Cristian Tabără

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

18:00 Miturile comunismului

*Moderator Irina Luca

Evadarea in lumea filmelor

Vorbim despre fenomenul casetelor video din anii 80, cand in Romania bantuita de foame, frig si frica, oamenii reuseau sa evadeze in lumi paralele: noaptea, in casele celor care aveau televizor color si aparat video. Securitatea ar fi putut sa interzica; nu a facut-o.

Invitatii Irinei Luca, la acesta editie sunt Irina Margareta Nistor-vocea a peste 3000 de filme, in cativa ani, Liviu Tofan jurnalist in redactia romaneasca a Radio Europa Libera, timp de 20 de ani i Stejarel Olaru, istoric, absolvent de teologie ortodoxa, cu studii postuniversitare in domeniul stiintelor politice si doctorat in stiinte militare si informatii.

Liviu Tofan si Stejarel Olaru au publicat de curand, la editura Omnium, o carte care se numeste “A fost ca-n filme, cea mai mare afacere a Securitatii”,

Producător Mimi Necula

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1