loader
Foto

Galerie foto

Despre mamiferele marine, sâmbătă la "Teleenciclopedia" | VIDEO

Sâmbătă, 17 iunie, de la ora 19:00, la TVR 1 și TVR+, v-am invitat să urmăriți o nouă ediție magică la "Teleenciclopedia".

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: BOEMA

La începutul secolului al XX-lea, Montmartre devenise locul preferat al avangardei artistice, din rândul căreia făcea parte și Guillaume Apollinaire: critic de artă, prozator, poet şi poliglot. După ce a fondat revista literară Le Festin d´Ésope, a coordonat publicarea colecției Les maîtres de l’amour, scriind inclusiv un scurt roman erotic: „Mirely ou le Petit Trou pas cher”( „Mirely sau Târfulița ieftină”).

(w882)
GULAG: 1918- 1938

Timp de 16 luni, din august 1937 până în noiembrie 1938, aproximativ 750.000 de cetățeni sovietici au fost condamnați la moarte în urma unor procese fictive – prezidate, în general, de comandantul local al NKVD, Nikolai Ejov, secretarul de partid și procurorul-șef al regiunii. Tribunalele speciale „lucrau” la foc continuu: în medie, 50.000 de execuții pe lună, 1.600, zilnic; un adult sovietic din 100 era împușcat în secret, cu un glonț în ceafă. Marea epurare începuse cu dispoziția inclusă de Stalin în nota redactată la 2 iulie 1937: „cei mai ostili dintre criminali să fie arestați imediat și împușcați’’.

(w882)
ALEXANDRIA

După un veac de la întemeiere, Alexandria număra deja 500.000 de locuitori, iar la începutul Epocii Romane – aproape un milion. Devenit cel mai populat și important port comercial din perioada elenistică, a fost depășit de Roma abia în primul secol d.C. Pe țărmul estic al insulei, unde se află acum Fortul Qaitbay, se înălța odinioară Farul din Alexandria – construcție ce avea să devină a Șaptea Minune a Lumii. Înalt de circa 135 de metri, „turnul de foc” a luminat calea navigatorilor timp de aproape 17 veacuri, zi și noapte!

(w882)
MAMIFERE MARINE

În largul coastei africane, pe insula vulcanică El Hierro, biologul marin Natacha Aguilar studiază de peste două decenii un grup de 50 de balene ale lui Blainville, rezidente în apele puțin adânci. Cercetătoarea le-a urmărit folosind aparate numite D-tag. Fixate cu ventuze, acestea le monitorizează deplasarea și comunicarea, modalitatea de găsire a prăzii și chiar energia consumată în adâncuri. Semnalele emise sunt urmărite permanent, atât de pe uscat, cât și de pe mare.

.
***

Ediția este în reluare luni, 19 iunie, de la ora 11:00.

Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait și Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1