loader
Foto

Galerie foto

Despre reabilitarea spaţiului public, la „Dincolo de alb şi negru”

Învăţăm ceva după cutremurul din Turcia? Dar şi despre Bucureştii şi Timişoara de ieri şi de azi ne-a vorbit, la „Dincolo de alb şi negru”, arhitectul Şerban Sturdza, invitatul Mihaelei Crăciun. Miercuri, 22 februarie, de la 18.55, la TVR 1.

 

Mihaela Crăciun
Dincolo de alb şi negru

Șerban Sturdza, vicepreședinte Pro Patrimonio România din 2010, arhitect și restaurator, membru corespondent al Academiei Române, promotor al învățării prin ateliere experimentale, interesat de meșteșuguri, trasee culturale, regenerare urbană și reabilitarea spațiului public, a fost invitatul Mihaelei Crăciun la „Dincolo de alb şi negru”. Ediţia s-a văzut la TVR 1 miercuri, 22 februarie, de la 18.55.

(w882)

Strănepot după tată al premierului liberal Dimitrie Sturdza și al boierilor Slătineanu după mamă, Șerban Sturdza a prezervat și revitalizat clădirile de patrimoniu recuperate de familia sa: Librăria Cărturești Verona din Bucureşti, fostă reședință a străbunicului Sturdza sau conacul de pe moșia Tibănești, Iași, a altui străbunic - P. P. Carp, fost premier conservator al României. Arhitectul a locuit un sfert de veac în Timișoara, după care a revenit în Bucureștiul natal, în casa muzeu a familiei Slătineanu. Aici i-a întâlnit pe Ion Pillat, Vasile Voiculescu, Emil Cioran, Constantin Noica, Vladimir Streinu...

(w882)

În studenţie

(w500)

Alături de bunica Pici Slătineanu

Despre Bucureştii şi Timişoara de ieri şi de azi ne va vorbi arhitectul Şerban Sturdza miercuri, 22 februarie, la „Dincolo de alb şi negru”, la TVR 1.

„Discutăm despre clădiri construite înainte de război în Bucureşti, avariate la cutremurul din 1977, intervenţia din comunism, haosul post decembrist în domeniul construcţiilor şi nepăsarea de acum. Dezvoltatorii vor continua să ridice imobile fară să respecte normele în construcţii? Vom continua să construim cu mult beton? Ne preocupă cu adevărat refacerea și susținerea infrastructurii urbane şi salvarea prin consolidare a patrimoniului construit? Construcţii moderne versus tehnici tradiţionale”, ne oferă mai multe informaţii Mihaela Crăciun, moderatoarea ediţiei.

Şi tot dialogul de miercuri va atinge şi tema „Școlii de Arhitectură de la Timișoara”, spirit al unei avangarde, considerată, până acum câțiva ani, polul cel mai important al arhitecturii românești contemporane, diferit de București şi proiectele actuale de amenajare, printre care Palatul Baroc - Muzeul Naţional de Artă Timişoara, care găzduieşte expoziţia „Victor Brauner: invenții și magie.”

Arhitectul, designerul, urbanistul, peisagistul lucrează împreună cu antreprenorul, cercetătorul şi cetăţenii pentru a aduce un „mai bine” mediului în care trăiesc? Aflăm răspununsuri de asemenea la „Dincolo de alb şi negru”, de la TVR 1.

„Noi, arhitecții, începem să fim dați afară din ce în ce mai mult din procesul de construire”, spune Șerban Sturdza. Explicaţii primim chiar de la invitatul Mihaelei Crăciun, de la ora 18.55.

În fiecare săptămână, câţiva dintre cei mai buni jurnalişti ai TVR - Cătălin Ştefănescu, Mihaela Crăciun, Mihai Rădulescu, Marian Voicu şi Laurenţiu Ciocăzanu - ne provoacă să gândim „Dincolo de alb şi negru”.

0:00 Petrecere...cu cântec! (R)

Prezintă Iuliana Tudor

Română. Jurnalist Anamaria Voicu. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Iuliana Tudor

(Reluare)

2:00 Garantat 100% (R)

Moderator Cătălin Ştefănescu

Realizator Cătălin Ştefănescu. Producător Adrian Ionică

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1