loader
Foto

Dialog Radu Jude – Cătălin Ştefănescu, la Garantat 100% de la TVR

Robia romilor, discriminarea, Aferim! , dar şi filmele lui Sergiu Nicolaescu – la Garantat 100% . Cătălin Ştefănescu stă de vorbă cu regizorul celui mai premiat film românesc al acestui an, duminică, 13 decembrie, de la ora 22.55, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

 

Cătălin Ştefănescu
Garantat 100%

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Este absolvent al Liceului de Informatică şi al Facultăţii de Drept. A încercat de trei ori să intre la UNATC, dar a picat. Urmându-şi visul, a făcut cursurile unei şcoli particulare de regie şi azi este unul dintre regizorii recunoscuţi şi premiaţi. A făcut asistenţă de regie cu Radu Muntean, Cristi Puiu şi Costa Gavras. Invitatul de duminică al lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100% este Radu Jude, regizorul celui mai premiat film românesc recent. Garantat 100% poate fi urmărită la TVR 1, TVR HD şi TVR+ pe 13 decembrie, de la 22.55.

„Vorbim la Garantat 100% de duminică despre faptul că în spaţiul public românesc se vorbeşte prea puţin despre robia romilor, despre cum sunt percepuţi romii în spaţiul public, dar şi despre discriminare. Cum este istoria pe care am învăţat-o în şcoală şi cum este ea de fapt? Şi bineînţeles despre toată povestea filmului Aferim dincolo de marele ecran, dar şi despre ceea ce se numea în comunism epopeea istorică naţională, ba chiar şi despre filmele lui Sergiu Nicolaescu”- spune moderatorul şi realizatorul Cătălin Ştefănescu.

„Mentalităţile circulă de la individ la individ ca o boală, ca o molimă”, crede Radu Jude. Mai multe despre mentalităţi şi totul despre Aferim! - la Garantat 100% cu regizorul filmului Aferim!. Duminică, 13 decembrie, de la ora 22.55, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Aferim!, filmul regizorului Radu Jude, este propunerea României la Oscar 2016, la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină, alta decât engleza". De asemenea, filmul lui Jude a fost nominalizat pentru premiul pentru cel mai bun film european al Academiei Europene de Film.

Lungmetrajul Aferim! a câştigat, la începutul anului, trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin, dar şi numeroase alte premii (Trofeul Oraşului Lisabona şi Premiul de Distribuţie la IndieLisboa, Le Bayard d'Or pentru cea mai bună imagine la Namur, Premiul Publicului la Let's CEE Viena, distincţia FIPRESCI la Miskolc în Ungaria).

15:00 Opre Roma

* Emisiune cu şi despre comunitatea romă

Aceasta editie este despre una dintre cele mai importante zile pentru etnia roma.

Sarbatorita inca din 1971, cand a fost propusa la primul Congres International al romilor, care a avut loc la Londra, in Marea Britanie, Ziua Internationala a Romilor, din intreaga lume, este marcata la inceputul lunii aprilie prin evenimente culturale, sau cu prezenta activistilor romi in piete publice, spectacole de teatru, cu arborarea steagului romilor si imnul Gelem gelem.

Denumita si „Sarbatoarea etniei romilor din Romania”, a fost legiferata in anul 2006, in urma adoptării de către Parlamentul României, prin Legea nr. 66/2006.

Cu aceasta ocazie, s-au desfasurat, timp de mai multe zile, diferite evenimente : spectacol in Piata Sebastian organizat de Partida Romilor, targ de mestesuguri la Muzeul Taranului Roman, concert de muzica clasica la Teatrul Elisabeta​, si inaugurarea Piațetei Nicolae Gheorghe, in cinstea celui mai mare ganditor rom.

La interviul editiei, va fi alaturi de noi Mihai Neacsu, directorul Centrului National de Cultura a Romilor-Romano Kher. Vom povesti despre proiectele acestei institutii si rolul pe care il joaca in promovarea identitatii culturale a etniei romilor.

​Producători: Oana Cârligel Crețulescu, Anamaria Tecuceanu Bobe

15:55 EURO polis

*Emisiune despre comunitățile etnice din România

Minoritati din jud. Valcea
Minoritati dobrogene in muzeul de etnografie, Tulcea

Participă: Angela Tomaselli-artist plastic
Florin Epure-istoric
Gilda Mologhianu-fiica Ervant Nicogosian
Alexandru Chiselef-muzeograf

Producător Nicoleta Epure

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1