loader
Foto

Galerie foto

„Dialogul meu cu cei din jur nu poate fi decât teatrul” - Coca Bloos la „Nocturne”

Este, poate, cea mai puternică declaraţie a invitatei emisiunii „Nocturne” de luni, actriţa Coca Bloos. Alte mărturisiri şi gânduri rostite în dialogul cu Marina Constantinescu am urmărit la TVR 1 pe 10 octombrie, de la ora 23.00. | VIDEO

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Actriţa Coca Bloos s-a născut pe 1 octombrie 1946, la Piatra Neamţ. Actoria nu a fost prima sa alegere, dar, după absolvirea Facultăţii de Filosofie (la Cluj-Napoca, în 1969) şi trei ani de jurnalism, destinul i-a arătat calea.

Un drum binecuvântat cu piese de teatru grele şi de referinţă, cu peste 40 de filme, cu oameni care au crezut în ea, un drum de la care nu s-a mai abătut niciodată. Şi despre care a povestit pe larg la „Nocturne”. Luni, 10 octombrie, ora 23.00, la TVR 1.

​Invitata Marinei Constantinescu pare o fiinţă pe care îţi vine s-o ţii în căuşul palmelor, la prima vedere. Dar primele impresii pot fi înşelătoare... iar Coca Bloos demonstrează cu fiecare ocazie că rămâne o femeie puternică, hotărâtă. Mărturiseşte că toate deciziile le-a luat dintr-o dată, fără să se gândească prea mult. Energia pentru toate acţiunile sale vine din generozitatea sa, din dorinţa de a-i face pe toţi cei din jur să se simtă liberi şi frumoşi.

(w882)

Coca Bloos a venit în Bucureşti când avea 40 de ani, după un traseu deja bogat în experienţe valoroase ca actriţă pe scenele de la Satu Mare, Braşov şi Piatra Neamţ. Primul mare regizor de care Coca Bloos aminteşte la „Nocturne” este Alexandru Tocilescu, cel care a numit-o „femeia de 10.000 de cai putere”. În 1973, acesta o distribuia în „Războiul vacii”, o piesă cu mare success la public şi care a propulsat-o pe Coca Bloos în rândul actorilor profesionişti. De atunci, lui Alexandru Tocilescu i s-au adăugat, pe lista marilor nume de regizori, Alexandru Dabija, Alexandru Darie, Lucian Pintilie, Silviu Purcărete etc.

(w882)

Cu acesta din urmă a lucrat pentru rolul lui Danaos din „Danaidele”, la Teatrul Bulandra, iar în acel spectacol, arta i-a cerut sacrificii importante. Pe care le-a acceptat, fără să ezite. Cu determinare, aşa cum e obişnuită să facă. Limitele pe care le-a împins pentru Danaos, patimile la care s-a supus sunt scoase la iveală în lumina nocturnă a emisiunii de la ora 23.00. Tot dintr-o confesiune făcută Marinei Constantinescu vom afla de ce a refuzat rolul „Mefisto” din „Faustul” aceluiaşi Purcărete.​ Luni, la „Nocturne”, pe TVR 1.

(w882)

Printre piesele în care a jucat Coca Bloos se numără: „Sfârşitul Troiei” de Walter Jens (regia Vlad Mugur, 1994), „Noaptea încurcăturilor”, de Oliver Goldsmith (regia Petru Vutcărău, 1997), „Sonata fantomelor”, de August Strindberg (regia Cătălina Buzoianu, 1999), „Şcoala femeilor”, de Moliere (regia Al. Dabija, 1999), „Spionul balcanic”, de Dusan Kovacevic (regia Claudiu Goga, 2001), „Paparazzi”, de Matei Vişniec (regia Mihai Lungeanu, 2004), „89, 89... fierbinte după '89” (regia Ana Mărgineanu, 2004), „O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu” (regia Alexandru Tocilescu, 2005), „Hamlet, album de familie” (regia Claudio Collova, 2006), „Richard al III-lea se interzice” (regia Cătălina Buzoianu, 2006), „Şefele” (2005, producţie a Teatrului Act, preluată de Teatrul Odeon), „Cabina artistelor” de Arnost Goldflam (2012, regia Alexandru Mâzgăreanu) etc.

Iar în film, Coca Bloos şi-a pus sufletul şi arta interpretativă în roluri din: „Secretul armei... secrete!” (1988), „Vinovatul” (1991), „Casa din vis” (1991), „Patul conjugal” (1993), „Această lehamite” (1994), „E pericoloso sporgersi” (1994), „Crucea de piatră - ultimul bordel” (1994), „Terminus Paradis” (1998), „Dincolo” (1999), „Faţă în faţă” (1999), „După-amiaza unui torţionar” (2001), „Occident” (2002), „Mătrăguna” (2002), „Ambasadori, căutăm Patrie” (2003), „Examen” (2003), „Niki Ardelean, colonel în rezervă” (2003), „Magnatul” (2004), „A fost sau n-a fost” (2006), „Nevroze nocturne” (2006), „Dolina” (2007), „Schimb valutar” (2008), „Palmele” (2008), „O zi obişnuită de sâmbătă” (2009), „Eva/Povestea unui secol” (2009), „15 iulie” (2010), „Visul lui Adalbert” (2011), „Loverboy” (2011), „Şi caii sunt verzi pe pereţi” (2011), „Hotel Transylvania” (2012), „Crud şi gătit” (2014), „Fals tratat de mântuire a sufletului” (2018).

(w882)

​Emisiunea „Nocturne” a revenit cu un nou sezon la TVR 1 din 19 septembrie. Alături de Marina Constantinescu, facem încă un pas pe drumul cunoaşterii elitelor din cele mai diverse domenii, o umilă reverenţă în faţa lor şi a valorilor pe care le urmează, fără excepţie, în această lume tot mai superficială. Ambasador al României în Franţa timp de 6 ani, acum secretar de stat la MAE, Luca Niculescu a fost primul invitat al noului sezon „Nocturne”. Pe 26 septembrie, violonistul Valentin Albeşteanu a răspuns invitaţiei Marinei Constantinescu la un dialog cald, în „Noctune”. Iar Emil Dobrovolschi, pilot care se poate lăuda cu o uriaşă experienţă de zbor, a fost invitatul Marinei Constantinescu pe 3 octombrie, la „Nocturne”.

Ediţiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Realizator: Marina Constantinescu

Regizor artistic: Aurel Badea

Redactor: Oana Cucuruzeanu

22:00 Dosar România

* DINCOLO DE AURUL APUSENILOR

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat.

Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000.

Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier.

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

23:45 Punctul critic (R)

Producator Florenţa Dăscălescu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)
 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1