loader
Foto

Din deşertul libian sub cupolele florentine, la Teleenciclopedia

Ultima ediţie din acest an a Teleenciclopediei se difuzează sâmbătă, 17 decembrie, de la obişnuita oră 18:50, la TVR 1 şi online pe TVR+.

 

Teleenciclopedia

Timp de șapte zile de la difuzare, ediția este disponibilă online pe TVR+.

Sumarul ultimei ediţii din 2016 cuprinde:

Arta arhitecturii

Grandioasele monumente arhitectonice Palatul Pitti, proiectat de Filippo Brunelleschi, Palatul Strozzi şi Palazzo Medici Riccardi amintesc şi ele de perioada de apogeu a Renaşterii florentine.

La etajul I al reședinței Palazzo Medici Riccardi, construite din inițiativa lui Cosimo Il Vecchio şi după planul arhitectului Michelozzo di Bartolomeo, se află Cappella dei Magi, împodobită cu superbe fresce pictate de Benozzo Gozzoli.

(w882) Capela

Angelica

Angelica – arbore endemic în Guyana franceză – este foarte apreciat pentru lemnul său, fiind utilizat la fabricarea mobilei, lambriurilor, punţilor de nave, dar şi la construirea pirogilor. Îi studiem calităţile în acest episod al Teleenciclopediei.

Hitler şi ocultismul

Răsfoim în continuare cronici din istoria tulburată a Europei secolului XX: după Primul Război Mondial, când datoriile Germaniei se ridicau la 132 miliarde de mărci-aur, guvernul a găsit soluţia să le plătească tipărind bani fără acoperire. Profitând de hiperinflaţie şi de starea deplorabilă a economiei naţionale, Hitler a încercat să preia puterea printr-o lovitură de stat.

Hambarele berberilor

Hambarele-fortăreţe din deşertul libian sunt originale realizari arhitecturale berbere. Detalii pentru pasionaţii de economie şi antropologie, în Teleenciclopedia din 17 decembrie.

Armata delfinilor

Calmarii africani Chokka (Loligo vulgaris reynaudii) sunt hrana favorită a delfinilor comuni (Delphinus Delphis) – pe care nu-i pot prinde lesne. Între timp, păsările Morus capensis nu pierd vremea şi se reproduc. După numai 100 de zile, puii lor vor fi gata să facă primele scufundări în ocean.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

5:45 Fiica regelui (R)

(THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014) Episodul 51

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

Dramă istorică. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
Procedura în materia dreptului administrativ

Procedura în materia dreptului administrativ

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Ce este procedura în materie de contencios administrativ şi care sunt normele procedurale aplicabile? Într-un litigiu, care pot fi părţile ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 7:00, la TVR 1, urmărim o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, Caravana ...

1917: Un an, două revoluții, la

O nouă ediție a emisiunii "Teleenciclopedia" este difuzată sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

#tvr1