loader
Foto

"Dosar România": despre cultul lui Arsenie Boca

Joi, 2 noiembrie, ora 21.00, pe TVR 1, la "Dosar România", s-a discutat despre un fenomen social care a cunoscut o amploare uriașă în ultimele două decenii: cultul lui Arsenie Boca.

 

Mihai Rădulescu
Dosar România

La mormântul celui supranumit “Sfântul Ardealului” are loc unul dintre cele mai mari pelerinaje din toată Ortodoxia, iar Biserica se pregătește să-l treacă “oficial” în rândul sfinților pe cel pe care credincioșii îl văd deja ca atare.

(w882) invitati

Istoria, pe scurt, este aceasta. Fostul staret de la mănăstirea hunedoreană Prislop a devenit o legendă datorită faptelor și vorbelor sale, considerate miracole și viziuni profetice.

În vremea comunismului, la el au venit să-i ceară ajutorul mii și mii de români. Pentru asta, a fost hărțuit permanent, anchetat și chiar arestat de autoritățile comuniste, acuzațiile oficiale fiind însă de colaborare cu Mișcarea Legionară.

(w882) platou dos

După moarte, figura lui Arsenie Boca a căpătat o forță tot mai mare de atracție, iar pe seama imaginii sale s-a creat o industrie extrem de profitabilă, care comercializează de la obiecte religioase până la produse naturiste. A beneficiat de o atenție constantă în mass-media și s-au făcut filme documentare despre el, ultimul dintre acestea stârnind un val de controverse în spațiul public.

(w882) Iaru

Florin Iaru - scriitor

Există, așadar, fără dubii, un interes enorm față de acest personaj în societatea românească și realizatorii emisiunii și-au propus să răspundă acestui interes, alături de invitații emisiunii:

  • Cristian Filip - presedintele Fundației Arsenie Boca
  • Florin Iaru - scriitor
  • Parintele Antim David de la Schitu Magureanu
  • Liliana Nastase - jurnalist TVR
  • Răzvan Butaru - jurnalist TVR

(w882) Butaru

Răzvan Butaru - jurnalist TVR

***

Moderator: Mihai Radulescu

Producător: Răzvan Butaru

22:00 Dosar România

*Trei zile cu Natalia

Documentar.

Realizator Catălin Apostol

Producător Răzvan Butaru

23:40 Jocurile Olimpice

* Speranţe. Episodul 9

Producător Daniela Enăchescu

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1