loader
Foto

„Dosar România”, la TVR 1: Bădia Mihai, un român autentic şi România lui | VIDEO

Este un om care dă culoare locului, îl înnobilează prin atitudinea şi curajul de a rosti ce gândeşte, iar în bucăţica lui de ţară, spune că e... preşedinte. Am cunoscut un personaj memorabil, în reportajul Irinei Szasz, „Houston, avem o problemă!”. Duminică, 14 mai, ora 18.00, la TVR 1.

 

Dosar România

Bădia Mihai, Mihai Moldovan din Idicelul de Pădure, judeţul Mureş, este un personaj care dă culoare locului, îl înnobilează prin atitudinea şi curajul de a spune ce gândeşte. Şi gândeşte iute, îşi spune păsurile şi părerile cu aplomb, un exerciţiu pe care nu vrea să îl piardă! Mare iubitor de tradiţii, cioban din tată-n fiu, gospodar de când se ştie, autentic în toate, trăieşte alături de familia lui, într-o casă în care lemnul şi obiectele rămase de la bunici şi străbunici sunt la mare cinste. Şi în casa lui, dar şi în muzeul pe care l-a ridicat în curtea mamei sale. Aşadar, bădia Mihai are şi muzeu!

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

Îmbrăcat în iţari, opinci şi o şubă de oaie uriaşă, însoţit mereu de o bâtă, este o prezenţă firească, într-un loc unde tradiţiile sunt încă la mare cinste. Mama lui, Rafila Moldovan a fost declarată de UNESCO tezaur uman viu. „Un astfel de personaj, întâlnirea cu el e o poveste despre viaţă, moarte, credinţă, dar şi despre România lui!”, spune jurnalista Irina Szasz, cea care l-a întâlnit şi ne-a făcut cunoştinţă cu el duminică, 14 mai, de la ora 18.00, la TVR 1.

(w882)

(w882)

Vorbeşte cu mândrie despre bucăţica lui de ţară, în care spune că... e preşedinte! La curent cu toate noutăţile, destul de rezervat cu noile tehnologii, pentru că viaţa lui este gospodăria lui. O gospodărie riguroasă, precum satul în care trăieşte. „Aici, în inima Ardealului, vocea lui devine, poate, şi vocea noastră. Ceea ce spune bădia Mihai e ca un raport despre starea naţiunii”, adaugă Irina Szasz. „Că tot nu o face nimeni...”, rosteşte cu umor bădia Mihai, dar şi cu mult amar. Trece în revistă, precum un analist de calibru, multe dintre parascoveniile care ne inundă viaţa, ştie să râdă de cei care le adună şi le adoră. „Şi mai are un umor splendid când atinge sănătos teme care ne interesează pe toţi. Un discurs rarasim despre bunul simţ şi simţul bun al vieţii, despre educaţie, politică, modă, muncă, credinţă sunt memorabile şi cu talentul unui mare actor! Momente care te fac să înţelegi că acolo, undeva aproape de munţi, oamenii sunt informaţi”, mai spune realizatoarea reportajului. Oamenii aceştia de departe ştiu şi înţeleg că „vremurile sunt grele şi că nici vremea nu ţine cu noi”, spune bădia Mihai. El înţelege cum se „învârte” lumea şi are ceva de spus despre învârtelile ei.

(w882)

(w882)

La TVR 1, duminică, 14 mai, de la ora 18.00, am urmărit un reportaj-portret despre un om care îşi iubeşte rădăcinile, trecutul şi îşi gestionează prezentul cu pricepere. Astfel, ştie că are viitor. Ne-am bucurat de întâlnirea cu un român adevărat, poate unul dintre ultimii păzitori ai României profunde, „un personaj memorabil”, spune Irina Szasz în reportajul „Houston, avem o problemă!”, ce a fost difuzat sub genericul „Dosar România”.

Realizator: Irina Szasz

Producător: Răzvan Butaru

19:30 Omul anului

Reportaj-portret

Episodul 5.

Producator Oana Turcu

19:35 Omul anului

Reportaj-portret

Episodul 6

Producator Oana Turcu

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1