loader
Foto

„Dosarul Emigraţiei”, capitol în „Dosar România”. O ediţie specială a emisiunii, la TVR 1 | VIDEO

De ce pleacă tinerii din țară? Câți dintre ei se mai întorc? Mihai Rădulescu a abordat subiectul exodului de creiere într-o dezbatere derulată sub umbrela „Dosar România”. Emisiunea s-a difuzat la TVR 1 joi, 16 noiembrie, de la ora 21.00.

 

Mihai Rădulescu
Dosar România

Cu fiecare an ce trece, la dosarul exodului românilor se adaugă noi file. Aşa se face că în ultimii 10-15 ani au emigrat mai mult de 2 milioane de români, ceea ce reprezintă aproape 20% din forța de muncă. O spune un recent raport al Băncii Mondiale, care confirmă o altă realitate binecunoscută: românii care aleg să plece sunt tineri și au un nivel de educație mai ridicat decât cei care rămân în țară, astfel că societatea îmbătrânește și suferă de pe urma acestui exod de creiere.

​De ce ne pleacă tinerii şi care sunt şansele ţării noastre de a avea un viitor a încearcat să afle Mihai Rădulescu în ediţia specială „Dosar România” din 16 noiembrie. Emisiunea ce a pus pe masa discuţiilor „Dosarul Emigraţiei” s-a văzut de la ora 21.00, la TVR 1.

(w882)

(w882)

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, 2022 a fost anul din ultimele trei decenii în care au emigrat definitiv cei mai mulţi români! Pentru o imagine şi mai clară, putem spune că în ultimul deceniu România a pierdut populaţia unui judeţ de dimensiuni medii. Aşadar, suntem tot mai puţini, ne pleacă tinerii şi geniile… de ce, cu ce efecte pe piaţa muncii, ce-i de făcut?

(w882)

(w882)

Au răspuns la întrebări invitaţii ediţiei speciale de joi, o dezbatere moderată de Mihai Rădulescu: George Butunoiu, expert în resurse umane, profesorul Florin Colceag, antrenor al olimpicilor la matematică, expert internaţional în educaţia de excelență, medicul Lucian Chiriac, profesor de patologie la Facultatea de Medicină a Universității Harvard, Magda Grădinaru, jurnalist Spotmedia, respectiv Mihaela Crăciun, realizator şi moderator de emisiuni, TVR Internaţional.

De ce pleacă tinerii din țară? Câți dintre ei se mai întorc? Cum arată tabloul de azi al României, cu atâţia oameni care pleacă? Am aflat răspunsuri la „Dosar România”, joi, 16 noiembrie, ora 21.00, la TVR 1.

(w882)

(w882)

„Dosar România” este o emisiune de reportaje, documentare şi anchete despre istoria pe care o trăim astăzi, cu poveşti care au rămas în umbra evenimentelor zilnice şi a ştirilor de moment. Se regăseşte în grila TVR 1 din anul 2013, devenind o emisiune de referinţă a principalului post al Televiziunii Române. În cei 10 ani de existenţă, au fost difuzate anchete despre mediu, poluare şi tăierea pădurilor, dispariţia şi traficul de copii, încălcarea libertăţilor oamenilor şi abuzurile autorităţilor asupra cetăţenilor, despre mari dosare rămase nerezolvate sau grave acte de corupţie, dar şi documentare, reportaje de culoare, cu personaje cu o istorie ieşită din comun, interviuri cu personalităţi diverse.

La 10 ani de la debutul său, „Dosar România” revine în noul sezon cu un format original, unic în zona de publicistică din România, un adevărat magazin de publicistică tv, realizat de către cei mai experimentați jurnaliști de investigaţie ai Televiziunii Române. Fiecare ediţie va spune o poveste, va dezvălui sau va prezenta un personaj cu adevărat important, va trata temele esențiale pentru public: sănătatea, învățământul, justiția, mediul, infrastructura. „Dosar România” e un produs de televiziune ce va dezbate marile teme, marile evenimente din istoria imediată a României.


Un proiect de publicistică de Răzvan Butaru

17:15 Frumoasa mincinoasă

Frumoasa mincinoasă (THE FORBIDDEN MARRIAGE-Coreea de Sud, 2022)

* Comedie romantică. De şapte ani, familia regală şi membrii guvernului din regatul Joseon încearcă să-i găsească tânărului rege Lee Heon o nouă consoartă, după ce prima lui soţie a murit, lăsându-l cu inima frântă. Spre nemulţumirea populaţiei, a fost impusă şi o lege prin care nicio femeie nemăritată n-are voie să se căsătorească, până când regatul nu va avea o nouă regină. Atmosfera mohorâtă de la curtea regală se schimbă odată cu apariţia pitorească a unei fete neobişnuite: Ye So-Rang, frumoasă şi isteaţă, care se dă drept medium ca să-şi câştige existenţa. Arestată şi adusă în faţa regelui, fata declară că palatul este bântuit de spiritul fostei lui soţii, pe care ea îl poate chema din lumea de dincolo. Angajată să câştige încrederea regelui şi să ajute la restabilirea ordinii în regat, Ye So-Rang trebuie să-şi continue şirul de minciuni şi să se pretindă posedată de spiritul răposatei prinţese, ceea ce provoacă în mod inevitabil şi mai multe încurcături. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

18:30 Omul anului

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Campania „Omul Anului” promovează un proiect complex al Televiziunii Române prin care se dorește evidențierea poveștilor impresionante ale unor oameni simpli, care au facut fapte deosebite și au inițiat proiecte extraordinare.

Lansată la finalul anului trecut într-o formulă condensată, campania

”Omul Anului” a atras interesul telespectatorilor, promovând oameni care au făcut fapte, gesturi și proiecte impresionate, demne să inspire pe fiecare dintre noi, dovedind că România este și țara faptelor bune.

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

Transmisiune directă

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1