loader
Foto

Încălcarea dreptului la proprietate, cum ne apărăm?

În ce condiţii proprietarul poate poseda, închiria, valorifica, vinde sau dona un bun? Detalii, în redifuzarea de luni, 11 septembrie, a emisiunii „Oamenii şi legea”. De la ora 13:00, pe TVR 1, invitata Mihaelei Olaru a fost Ioana Tănăsele, avocat, Baroul Bucureşti.

 

Oamenii și Legea

Ce înseamnă reconstituirea dreptului de proprietate şi cât durează?  Care sunt drepturile mele de acces şi cât este de legal să blochez vecinului trecerea pe terenul meu? Care sunt procedurile pe care trebuie să le urmeze o persoană pentru a dobândi un titlu de proprietate asupra unui bun, precum şi pârghiile legale existente în vederea constituirii sau reconstituirii dreptului de proprietate? În ce condiţii proprietarul poate poseda bunul, închiria, valorifica, vinde sau dona? Detalii, în ediţia de luni, 11 septembrie, a emisiunii „Oamenii şi legea”.

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitata Mihaelei OLARU a fost Ioana TĂNĂSELE, avocat, Baroul Bucureşti.

(w882) Tanasele

Dreptul de proprietate este un drept fundamental, garantat de Constitutia României, astfel: „proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular, iar exproprierea nu poate fi realizată decât pentru o cauză de utilitate public şi cu o dreaptă şi prealabilă despăgubire”.

(w882) Ambele

Dreptul de proprietate este protejat şi prin Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europen. În acest act se prevede că: „Orice persoană are dreptul de a deţine în proprietate, de a folosi, de a dispune şi de a lăsa moştenire bunurile pe care le-a dobândit în mod legal. Nimeni nu poate fi lipsit de bunurile sale decât pentru o cauză de utilitate publică, în cazurile şi condiţiile prevăzute de lege şi în schimbul unei despăgubiri juste acordate în timp util pentru pierderea pe care a suferit-o. Folosinţa bunurilor poate fi reglementată prin lege în limitele impuse de interesul general”.

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

(w882) Olaru

***

MODERATOR

  • av. Mihaela OLARU

JURNALIŞTI TV

  • Raluca AMZĂR
  • Delia APOSTOL-HANZELIK
  • Rareş COTINGHIU

REALIZATOR

  • Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

  • Mihaela GRECU

19:45 Sport

Transmisiune directă

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

Hieronymus Bosch - Ispitirea Sfântului Antonie | VIDEO

"Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție sâmbătă, 11 mai, de la ora 19:00, la TVR 1.

Gheorghița Nicolae: „Stând lângă doamna Marioara Murărescu atâția ani, am descoperit în mine calități pe care nu credeam că le am!”

Emisiunea Tezaur folcloric poate fi urmărită la TVR 1 duminica, de la ora 13:00 și la TVR Folclor.

 

#tvr1