loader
Foto

Drepturile copilului, protejate prin lege

În ediţia de miercuri, 28 iunie, a emisiunii „Oamenii şi legea” discutăm despre protejarea copiilor şi consecinţele încălcării drepturilor prevăzute de lege. De la ora 13:00, la TVR 1 și TVR+.

 

Oamenii și Legea

Dreptul la viaţă, la nume, cetăţenie, familie, dreptul la îngrijire medicală, educaţie, dreptul la joacă şi timp liber, dreptul de a fi protejat împotriva oricărei forme de violenţă, abuz, neglijare sau exploatare…deşi din 2004 există adoptată o lege specială prin care se protejază şi promovează drepturile copilului în România, câţi dintre noi ştim şi respectăm prevederile cuprinse în acest act normativ?

(w882)

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitatul Mihaelei OLARU este prof. univ. dr. Gheorghe IANCU, fost Avocat al Poporului.

(w882)

În România, în fiecare an, mii de copii cad victime ale violenţelor în familie sau comunitate. Potrivit statisticilor, în 2020 au fost semnalate cazurile a peste 8.000 de copii aflaţi într-o situaţie de pericol, iar în primele şapte luni ale anului 2021 peste 5.000 de copii au fost abuzaţi.

Din nevoia de a-i proteja pe copii, la începutul anului 2022, a fost lansat 119, număr unic gratuit de telefon la nivel național destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului, în cadrul programului guvernamental „Din grijă pentru copii”.

(w882)

Există multe instituţii publice care au ca atribuţie protecţia copiilor: Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protectia Copilului, Comisia pentru Protectia Drepturilor Copilului, Serviciul Public de Asistenţă Sociala, Instanţa de tutelă şi familie, Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov, iar din anul 2018 Avocatul Copilului, ca structură distinctă în cadrul instituţiei Avocatul Poporului.

(w882)

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

Redifuzare TVR Info – 28.06.2023, ora 00:15
Reluare TVR 1 – 29.06.2023, ora 06:00

***

MODERATOR

• av. Mihaela OLARU

JURNALIŞTI TV

• Raluca AMZĂR
• Delia APOSTOL-HANZELIK
• Rareş COTINGHIU

REALIZATOR

• Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

• Mihaela GRECU

 

 

10:00 Exclusiv în România (R)

/

Prezentator Cristian Tabără

Producători: Cristina Magearu, Marin Găbudean

(Reluare)

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)
 
„M-am făcut actriță ca să scap de plictiseală”! Cerasela Iosifescu e invitata Marinei Constantinescu la „Nocturne”

Dezarmant de sinceră. Şi talentată. Şi rebelă. Actriţa Teatrului Nottara, Cerasela Iosifescu, vine la „Noctune”, pe TVR 1. Despre iubiri pe ...

„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...

 

#tvr1