loader
Foto

Duminică, la „Breaking Fake News”: cazul Roşia Montană şi alegerile prezidenţiale în lume | VIDEO

Vom avea sau nu pașaport de carbon personal? Răspunsul – în episodul de duminică, 17 martie. Marian Voicu şi echipa sa ne-a aşteptat de la ora 19.00, la TVR 1.

 

Marian Voicu
Breaking Fake News

După 9 ani de procese, Statul român câștigă definitiv împotriva companiei canadiene Gabriel Resources în Instanţa arbitrală internaţională de la Washington. Decizia a surprins opinia publică, pentru că oficialii români vorbeau deja de o înfrângere și de penalități de miliarde de dolari. Atacurile politice s-au reluat, dosarul exploatării de la Roșia Montană a fost dezgropat. Acuzațiile reciproce privind dezinformarea și manipularea opiniei publice au ținut prima pagină a presei românești.

Dumitru Dobrev, avocat, invitatul lui Marian Voicu la ediţia „Breaking Fake News” de săptămâna aceasta, a venit cu detalii la Interviul săptămânii, rubrica ce a deschis emisiunea pe 17 martie.

(w882)

(w882)

Conspirația săptămânii, cu Tatiana Țarfulea, a atins un nou subiect dezbătut intens la nivel mondial. Într-un an în care jumătate din cetățenii planetei din peste 70 de state votează, încercările de a manipula electoratul prin știri false sunt tot mai numeroase. În cazul alegerilor din iunie pentru Parlamentul european, autorii dezinformărilor sunt mișcările și partidele extremiste europene sau state din afara Uniunii Europene. Impunerea de către Bruxelles a unui așa-zis „pașaport de carbon personal” sau interzicerea reparării mașinilor mai vechi de 15 ani sunt dezinformări virale în rețelele sociale.

Între timp, în campania pentru alegeri prezidenţiale, propagandiştii lui Vladimir Putin au promovat la televiziunea de stat două versiuni la fel de înfricoşătoare privind continuarea războiului din Ucraina: în vreme ce unii se pronunţă pentru un atac nuclear împotriva Occidentului, alţii prevestesc o ofensivă atomică a NATO asupra Rusiei. Pe de altă parte, în an electoral american, de data aceasta, peisajul presei din Statele Unite s-a îmbogăţit cu publicaţii electronice precum DC Weekly, The New York News Daily sau Chicago Chronicle. Numai că, în ciuda denumirilor, gazetele respective nu sunt americane, ci invenţii ale Kremlinului. Revista presei fake, cu Horia Grușcă, a abordat subiectul în ediţia „Breaking Fake News” de duminică.

Vladimir Putin se află la conducerea Rusiei de 24 de ani. A avut patru mandate de președinte și unul de premier, iar scrutinul în urma căruia ar putea câștiga un nou mandat prezidențial de 6 ani se încheie. În mandatele sale, din 1999 încoace, Rusia a intervenit militar pe teritoriul Ceceniei, Ucrainei, Siriei și Georgiei. Dincolo de războaiele purtate cu arma în mână, Vladimir Putin s-a războit și cu oponenții regimului său, numele acestora înșirându-se pe o lungă listă de morți suspecte. Despre acestea ne-a vorbit Gabriela Avram, la Istoria și istoriile sale.

(w882)

Trăim vremuri în care informaţiile se răspândesc mai rapid ca niciodată, iar goana după senzaţional determină propagarea unor ştiri ce frizează absurdul. Ce e adevărat şi ce e fals? Cum cernem informaţiile, astfel încât să nu ne lăsăm înşelaţi? Întrebări aflate pe buzele tuturor îşi caută explicaţii şi în acest sezon al emisiunii „Breaking Fake News”, cu Marian Voicu.

17:00 Exclusiv în România

* Prezintă Cristian Tabără

”CÂT SE POATE DE... UNESCO”

Hoinărind prin ținuturile Hunedoarei, dăm de UNESCO la tot pasul. Iarăși?!

Am mai trecut prin Geoparcul Țara Hațegului, cu dinozaurii lui pitici și toată fauna preistorică, am vizitat cetățile dacice... Ce altceva ar mai fi pe acolo atât de... UNESCO?

Ei, bine, se pare că avem de-a face cu un județ cât se poate de UNESCO.

Descoperim împreună un nou obiectiv propus pentru a-și ocupa locul pe lista prestigioasă:

Limes Dacicus, frontiera de est a Imperiului Roman aflată în România de astăzi. Cu peste 1000 km lungime, ea reprezintă cel mai întins segment de acest fel aflat pe teritoriul vreunei țări. Ne vom opri la castrul Micia, de lângă Deva, împreună cu unul dintre inițiatorii proiectului, arheologul Ovidiu Țentea, călăuza noastră în timp, spre strălucirea de altădată a sitului. Și tot el ne va conduce la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, primul oraș întemeiat de romani pe teritoriul nou cuceritei provincii.

Doar că pe drum, între cele două, nu putem rezista acordurilor care răzbat dintr-un pub al Devei și facem cunoștință cu talentații membri ai formației Steel Jazz, condusă de Mircea Goian.

Iar mai aproape de Ulpia Traiana, aflați deja pe teritoriul Geoparcului UNESCO Țara Hațegului, aflăm că un asemenea statut implică multe tentații la care este supus turistul.

De pildă, bucatele delicioase de la un punct gastronomic din Densuș, pe care nu le poți gusta decât dacă treci testul Unchiului Luci: acela de a deprinde graiul local.

Sau, la câțiva kilometri mai sus, pe un deal din Clopotiva, ispita de a zbura cu parapanta. Dacă ai vânt prielnic. Dacă nu, poți măcar să iei lecții de la piloții a căror școală dă aripi multor entuziaști.

În final, după ce vom fi parcurs străzile vechii capitale a Daciei romane, ne încheiem călătoria tot la Deva, reîntâlnindu-ne sus, în cetatea restaurată, cu Mircea Goian. Dar nu despre jazz sau blues va fi vorba, ci despre muzica veche cântată de el împreună cu ”Cimpoierii din Trasilvania”.

Vă așteptăm la concert!

Realizator Cristian Tabără

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

18:00 Miturile comunismului

*Moderator Irina Luca

Evadarea in lumea filmelor

Vorbim despre fenomenul casetelor video din anii 80, cand in Romania bantuita de foame, frig si frica, oamenii reuseau sa evadeze in lumi paralele: noaptea, in casele celor care aveau televizor color si aparat video. Securitatea ar fi putut sa interzica; nu a facut-o.

Invitatii Irinei Luca, la acesta editie sunt Irina Margareta Nistor-vocea a peste 3000 de filme, in cativa ani, Liviu Tofan jurnalist in redactia romaneasca a Radio Europa Libera, timp de 20 de ani i Stejarel Olaru, istoric, absolvent de teologie ortodoxa, cu studii postuniversitare in domeniul stiintelor politice si doctorat in stiinte militare si informatii.

Liviu Tofan si Stejarel Olaru au publicat de curand, la editura Omnium, o carte care se numeste “A fost ca-n filme, cea mai mare afacere a Securitatii”,

Producător Mimi Necula

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1