loader
Foto

Galerie foto

Eugen Rusu, voluntar la un adăpost de câini fără stăpân

Reportajul j urnalistului TVR din campania „Ajută România!” poate fi urmărit luni, 18 noiembrie, la Telejurnalul TVR 1 de la ora 20.00

 

Telejurnal

Peste 3 mii de câini fără stăpân au fost adunaţi în ultimele două luni de pe străzile din Capitală. Aproape 80 de maidanezi ajung în fiecare zi în adăposturile Primăriei sau în cele private. În timp ce autorităţile şi ONG-urile se ceartă încă pe decizia eutanasierii, sunt zeci de români care au înţeles că nu doar autorităţile sunt responsabile de soarta câinilor fără stăpân şi au hotărât să se implice voluntar în rezolvarea problemei. Lor li s-a alăturat şi jurnalistul TVR Eugen Rusu, care a hrănit şi a făcut curăţenie într-unul dintre adăposturile pentru câinii fără stăpân din Capitală.

Eugen a aflat că poate fi voluntar la adapost de la Florian Fugaşin, care până acum a adoptat şi are grijă, zilnic, în adăpostul privat pe care îl conduce, de 900 de câini fără stăpân. În weekend s-a hotărât să meargă şi la câinii cazaţi în unul dintre adăposturile aflate în grija Primăriei Capitalei. Le-a dus câţiva saci de mâncare, din cea pe care străinii impresionaţi de povestea câinilor fără stăpân de la noi din ţară o trimit din când în când. Împreună cu alţi trei voluntari, Eugen Rusu a împărţit mâncarea şi a făcut curăţenie în adapostul Pallady, unde stau peste 250 de câini.

Iată cum îşi descrie Eugen Rusu experienţa de voluntariat: „Toată lumea a fost impresionată de tragedia lui Ionuţ. Au urmat proteste, ameninţări, legiferări şi apoi zarva a scăzut în amploare, încet, încet, iar acum riscă să cadă din nou în uitare până la o nouă şi sigură tragedie. Asta dacă nu se va face ceva. Apoi s-au ridicat apărătorii drepturilor animalelor. Mai întâi timid, apoi din ce în ce mai vocal. Toată lumea vrea să dispară câinii de pe străzi. Însă, prea puţini se implică.

Toată lumea a auzit de voluntariat. Dar prea puţini îl practică. Spun că nu au timp din cauza serviciului, casei, copiilor, nepoţilor etc. Realitatea este mult mai simplă. Comoditatea este mai apăsătoare decat bunătatea sufletului sau mila afişată public. Am aflat aceste lucruri de la oameni care îşi fac timp, care încearcă să găsească adepţi ai voluntariatului, care întotdeauna îşi fac timp să-i ajute pe alţii. La adăpostul de câini ASPA - Pallady am aflat multe lucruri frumoase, deşi locul este - cred - primul pe lista celor pe care le-aş evita. Am avut o experienţă halucinantă: bunătate, mizerie, compasiune, frustrări - sub privirile aproape nevinovate ale celui mai bun prieten al omului.”


Pe voluntari i-a adus împreună dragostea pentru animale, în ciuda faptului că niciunul dintre ei nu are prea mult timp liber sau cunoştinţe specializate în domeniul îngrijirii câinilor. Andra Dădău lucrează în domeniul marketingului şi are grijă şi de fetiţa ei de 3 ani, iar Silviu Grigore este avocat.



Dintre cei 3.000 de câini adunaţi de pe străzile din Bucureşti în ultimele două luni, doar 1.000 au fost adoptaţi până acum de iubitorii de animale, iar alţi 300 de câini sunt în curs de adopţie. Conform autorităţilor, în luna octombrie s-a înregistrat cel mai mic număr de persoane muşcate de câini în ultimii 7 ani. Semn că se poate - prin muncă şi voinţă, cu bani sau cu sprijinul voluntarilor.

Telespectatorii TVR 1 pot urmări luni, 18 noiembrie, la Telejurnalul de la ora 20.00, reportajul realizat de Eugen Rusu. El poate fi văzut, la fel ca şi celelalte reportaje ale campaniei „Ajută România!”, online, pe http://stiri.tvr.ro/ajutaromania.html.

Despre campania „Ajută România!”

Atitudinea este prima calitate prin care se distinge un om care reuşeste de altul care eşuează. Dar, până a ajunge acolo, e nevoie de gesturi simple. Unul dintre ele este acela de a oferi. Din proprie iniţiativă, dezinteresat, irevocabil şi sincer. Prin reportaje, dezbateri, opinii şi perseverenţă în susţinerea unei cauze, jurnaliştii Ştirilor TVR au demarat campania „Ajută România!”, prin care îşi propun să arate românilor că pot fi generoşi cu timpul, priceperea, experienţa şi inteligenţa lor.

Până în prezent, Mihai Constantin, Ligia Munteanu, Mihai Rădulescu, Mirela Nagâţ, Alina Stancu, Lucian Pîrvoiu, Teodora Popa, Adrian Bucur şi Dorina Florea, Mircea Radu, Oana Dobrescu, Florian Petrică, Ramona Avramescu au fost şi ei voluntari, ajutând câţiva tineri proveniţi din centre de plasament să-şi găsească locuinţe confortabile şi primitoare, împărţind alimente sinistraţilor din satele afectate de inundaţii, îndrumând artiştii la Festivalul George Enescu, ajutând medicii de pe Salvare, Pompierii sau mamele sociale de la SOS Satele Copiilor, căutând copiii dispăruţi, convingând oamenii să adopte maidanezi, ajutând la reabilitarea unei şcoli, gătind pentru cei nevoiaşi sau ajutând tinerele victime ale traficului de persoane să se reintegreze în societate. Rând pe rând, prezentatorii TVR se implică personal în activităţi de voluntariat. Ei vor să se înscrie, astfel, printre cei care au înţeles că schimbarea pleacă de la fiecare dintre noi.

 

Pentru mai multe detalii despre campania „Ajută România!” accesaţi www.stiriletvr.ro, secţiunea „Campanie”.

12:00 Teleshopping

12:30 Parlamentul României

Prezintă Radu Rădulescu

Producător Emilia Rădină

 
Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

„M-am făcut actriță ca să scap de plictiseală”! Cerasela Iosifescu e invitata Marinei Constantinescu la „Nocturne”

Dezarmant de sinceră. Şi talentată. Şi rebelă. Actriţa Teatrului Nottara, Cerasela Iosifescu, vine la „Noctune”, pe TVR 1. Despre iubiri pe ...

„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

 

#tvr1