loader
Foto

Fenomenul frontierist, un capitol sângeros al istoriei noastre recente, la „Miturile comunismului”

În perioada comunistă, mii de fugari, prinşi, au fost împuşcaţi sau torturaţi în anchete, iar pentru toate acestea, după 35 de ani de democraţie, nimeni nu a fost găsit vinovat. Despre un fenomen încă tabu pe agenda publică, ați aflat în ediţia de duminică, 14 aprilie, a emisiunii „Miturile comunismului”. De la ora 18.00, la TVR 1.

 

Miturile comunismului

Fuga din ţară, prin trecerea ilegală a frontierei, în perioada comunistă sau fenomenul frontierist... Duminică, la „Miturile comunismului”, Irina Luca şi invitaţii ei ne vorbesc despre un fenomen încă tabu pe agenda publică: fenomenul frontierist - un capitol sângeros al istoriei noastre recente în care mii de fugari, prinși, au fost împușcați sau torturați în anchete, iar pentru toate acestea, după 35 de ani de democrație, nimeni nu a fost găsit vinovat. Am urmărit „Miturile comunimului” la TVR 1, pe 14 aprilie, de la ora 18.00.

Despre sacrificiul celor care au încercat să scape dintr-un stat totalitar amintesc doar o statuie de la Orșova și cimitirele de pe cealaltă parte a Dunării, în care mulți au fost îngropați fără piatră de mormânt.

Cei care au reușit să plece sunt astăzi cetățeni ai lumii, iar cei care s-au întors după ’90 au reticențe în a mărturisi.

(w882)

De ce se întâmplă asta și dacă sunt șanse ca statul român să recunoască acest fenomen și să plătească compensații, am aflat duminică, 14 aprilie, de la Irina Luca și invitații ei: Marina Constantinoiu, jurnalistă, a creat împreuna cu Istvan Deak o campanie de presă dedicată fenomenului frontierist; iar Cătălin Popescu, al doilea invitat, vine cu o poveste tulburătoare despre cum a reușit să treacă Dunărea înot într-o noapte fără stele din vara lui 1989.

(w882)

Discuțiile din platou completează fragmentele din documentarul „Granița morții”, semnat de Cătălin Apostol, istoria tulburătoare a unor oameni care voiau să scape dintr-o țară care semăna tot mai mult cu o pușcărie îngrădită cu sârmă ghimpată.

Moderator: Irina Luca

Jurnalist: Cătălin Apostol

Producător: Mimi Necula

„Miturile comunismului" este o emisiune prin care trecutul devine lecție pentru prezent şi viitor, un mecanism prin care ne definim o parte a identității noastre. Cunoașterea este o cale de a evita erorile și ororile trecutului și, prin invitați reprezentativi și mărturii concludente, miturile devin adevăruri ale unei realități care a marcat o mare parte a populației României, o pagină de istorie care încă se scrie...

În prima ediţie a noului sezon „Miturile comunismului”, pe 7 aprilie, am urmărit o ediţie dedicată Monicăi Lovinescu – vocea libertăţii. În prezent, ediţia e disponibilă pentru vizionare pe canalul de Youtube oficial al TVR.

18:30 Punctul critic

Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

Prezintă Bogdan Muzgoci

Tema: Scriitor in Romania (dialog cu scriitori din gen diferite-trecut, prezent)

Producator-Mimi Necula

Co-moderator-Nadine Vladescu-Jurnalist TVR

Invitati:​Mihai MITRICĂ, Director Executiv Bookfest

Liviu G,Stan, scriitor
Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producatori: Mimi Necula, Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Transmisiune directă

19:35 Jocurile Olimpice

* Eroii. Episodul 13

Producător Daniela Enăchescu

 
 TVR transmite dezbaterea candidaţilor la conducerea Comisiei Europene

România se numără printre cele 10 ţări care adresează întrebări candidaţilor la preşedinţia Comisiei Europene. Dezbaterea va fi transmisă în ...

Miercuri, 22 mai, ora 13.00, Mihaela Olaru vă invită la o nouă ediție a emisiunii "Oamenii și Legea" la TVR 1.

Arome și povești la malul mării. Călătorie care anunţa vara, la „Exclusiv în România”

Cine spune că la mare poți doar să te bucuri de statul la plajă? Cristi Tabără și Ilinca Ciobanu merg în zona Mării Negre pentru a ne arăta cât ...

 

#tvr1