loader
Foto

Fenomenul frontierist, un capitol sângeros al istoriei noastre recente, la „Miturile comunismului”

În perioada comunistă, mii de fugari, prinşi, au fost împuşcaţi sau torturaţi în anchete, iar pentru toate acestea, după 35 de ani de democraţie, nimeni nu a fost găsit vinovat. Despre un fenomen încă tabu pe agenda publică, ați aflat în ediţia de duminică, 14 aprilie, a emisiunii „Miturile comunismului”. De la ora 18.00, la TVR 1.

 

Miturile comunismului

Fuga din ţară, prin trecerea ilegală a frontierei, în perioada comunistă sau fenomenul frontierist... Duminică, la „Miturile comunismului”, Irina Luca şi invitaţii ei ne vorbesc despre un fenomen încă tabu pe agenda publică: fenomenul frontierist - un capitol sângeros al istoriei noastre recente în care mii de fugari, prinși, au fost împușcați sau torturați în anchete, iar pentru toate acestea, după 35 de ani de democrație, nimeni nu a fost găsit vinovat. Am urmărit „Miturile comunimului” la TVR 1, pe 14 aprilie, de la ora 18.00.

Despre sacrificiul celor care au încercat să scape dintr-un stat totalitar amintesc doar o statuie de la Orșova și cimitirele de pe cealaltă parte a Dunării, în care mulți au fost îngropați fără piatră de mormânt.

Cei care au reușit să plece sunt astăzi cetățeni ai lumii, iar cei care s-au întors după ’90 au reticențe în a mărturisi.

(w882)

De ce se întâmplă asta și dacă sunt șanse ca statul român să recunoască acest fenomen și să plătească compensații, am aflat duminică, 14 aprilie, de la Irina Luca și invitații ei: Marina Constantinoiu, jurnalistă, a creat împreuna cu Istvan Deak o campanie de presă dedicată fenomenului frontierist; iar Cătălin Popescu, al doilea invitat, vine cu o poveste tulburătoare despre cum a reușit să treacă Dunărea înot într-o noapte fără stele din vara lui 1989.

(w882)

Discuțiile din platou completează fragmentele din documentarul „Granița morții”, semnat de Cătălin Apostol, istoria tulburătoare a unor oameni care voiau să scape dintr-o țară care semăna tot mai mult cu o pușcărie îngrădită cu sârmă ghimpată.

Moderator: Irina Luca

Jurnalist: Cătălin Apostol

Producător: Mimi Necula

„Miturile comunismului" este o emisiune prin care trecutul devine lecție pentru prezent şi viitor, un mecanism prin care ne definim o parte a identității noastre. Cunoașterea este o cale de a evita erorile și ororile trecutului și, prin invitați reprezentativi și mărturii concludente, miturile devin adevăruri ale unei realități care a marcat o mare parte a populației României, o pagină de istorie care încă se scrie...

În prima ediţie a noului sezon „Miturile comunismului”, pe 7 aprilie, am urmărit o ediţie dedicată Monicăi Lovinescu – vocea libertăţii. În prezent, ediţia e disponibilă pentru vizionare pe canalul de Youtube oficial al TVR.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

Hieronymus Bosch - Ispitirea Sfântului Antonie | VIDEO

"Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție sâmbătă, 11 mai, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

#tvr1