loader
Foto

Regii blestemați (II)

LES ROIS MAUDITS - Franţa, Italia, România, 2005

vineri, 12 iunie 2020
ora 21:10

 

 

Partea a II-a  - Regina sugrumată

Regia: Josee Dayan

Cu: Janne Moreau, Philippe Torreton, Gérard Depardieu, A. C. Morari

Dramă

Bazat pe romanul cu același nume al lui Maurice Druon, Les Rois maudits (The Blested Kings) este cea de-a doua adaptare televizată a acestei cărți cu șapte volume. Acțiunea se petrece la începutul anilor 1300. Tezaurul Franței, sub stăpânirea lui Philippe IV (Philippe le Bel sau Philippe cel Frumos), este gol. Regele decide că singura soluție este să atace comorile Cavalerilor Templieri (printre altele) și să conțină diverse acuzații de trădare și erezie împotriva Cavalerilor și a Marelui lor Maestru Jacques de Molay.

După ce a mărturisit sub tortură crimele pentru care este acuzat, de Molay este condamnat să fie ars. Cu respirația muribundă, îl înjură pe rege, pe consilierul regelui (Guillaume de Nogaret), pe papa (papa Clement al V-lea) și pe cele treisprezece generații succesive ale familiilor lor. Urmează una dintre cele mai dramatice perioade din istoria franceză, jumătate de secol de intrigă politică, crimă, trădare, război și foamete, care în cele din urmă culminează cu Războiul de 100 de ani.

ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII IN VARSTA DE PANA LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU IMPREUNA CU PARINTII ORI FAMILIA (AP)

16:00 Care pe care

Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 

#tvr1