loader
Foto

Flora și fauna continentelor, în noi pagini ale Teleenciclopediei

Sâmbătă, 11 iunie, TVR 1 şi TVR + v-a aşteptat, din nou, la obişnuita oră a Teleenciclopediei, 18:50, pentru incursiuni în civilizaţia umană, de-a lungul unei ore relaxante și interesante.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Ediția din 11 iunie a Teleenciclopediei îi privilegiază pe iubitorii botanicii și ai zoologiei. Lecțiile-călătorii au subiecte care navighează din America de Sud până în peninsula iberică. Iată sumarul de sâmbătă, 11 iunie:

Wacapou

Deschidem ediția cu detalii despre wacapou. Răspândit în Surinam, Guyana, şi bazinul brazilian al Amazonului, Vouacapoua americana este un arbore strict tropical. Densitatea mare (de altfel, e o esenţă rară, care nu pluteşte) şi capacitatea sa naturală de a respinge dăunătorii, îl recomandă, cu predilecţie, pentru piloni, traverse şi bordurile ambarcaţiunilor.

(w882) Wacapou

Pasiuni ecvestre - Spaniolii

Caii andaluzi provin din exemplarele care – cum o dovedesc picturile rupestre – trăiau în urmă cu 20-30.000 de ani în Peninsula Iberică. Au fost atestaţi ca rasă distinctă în secolul al XV-lea – şi, de atunci, caracteristicile lor au rămas aproape neschimbate: sunt puternici şi eleganţi, cu coame şi cozi lungi, bogate. De-a lungul istoriei, s-au numărat printre cele mai apreciate daruri – multe capete încoronate din Europa având în posesie cel puţin unul.

Țara Galilor

Valea râului Tywi, masivul Cambrian, Black Mountain şi Brecon Beacons din Ţara Galilor sunt habitate naturale propice lăstunilor de mâl, cerbilor lopătari, veveriţelor şi codobaturilor cu cap galben.

Rapa Nui

Numită ,,Rapa Nui” (,,Marea Vâslă”) de polinezienii care au colonizat-o în secolul al IV-lea, după opinia unor istorici, iar a altor specialişti, în secolul al VIII-lea, ,,Insula Paştelui” (cum au botezat-o olandezii – primii europeni sosiţi aici, în 1722) avea să ajungă faimoasă, graţie uriaşelor statui din rocă vulcanică, numite Moai.

Sanatoriile puilor. Panterele albe

La Grădina Zoologică „Binder”, din nordul Statelor Unite, Lotus, o panteră albă (cunoscută şi sub numele de irbis) şi-a omorât în trecut puii, aşa că îngrijitorii au hotărât să monitorizeze naşterea ultimei sale odrasle – Shanti. La început, Lotus s-a comportat normal, chiar drăgăstos, cu puiul ei. Apoi, însă, a devenit indiferentă. Cum s-a desfășurat poveste amai departe aflați din episodul Teleenciclopediei din 11 iunie.

(w882) Irbis

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan.

O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

21:00 Gala umorului

*Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Gala umorului, una dintre cele mai longevive productii ale Televiziunii Române din epoca modernă, vă propune în continuare întâlnirea cu marii actori ai Generaţiei de Aur în scheciuri celebre, momente şi schiţe comice.

Jurnalist Iulia Ioanitoaia

Producător Cosmin Dumitru

22:30 Vis sau realitate?

Prezintă Sebastian Felix Topescu

În acest nou sezon, Basti Țopescu îşi propune să fie și mai aproape de telespectatori, oferindu-le o pauză pentru a visa. În fiecare ediție, Basti se transformă în „creatorul de visuri”, invitând câte o celebritate să pășească alături de el în lumea fanteziei, pentru a-și împlini visul cel mai nebunesc pentru o zi. Datorită formatului nou și calității emisiunii, "Vis sau Realitate" a fost nominalizată la categoria “Original Formats” în cadrul premiilor “Pitch and Play Live!” și se bucură de un succes în continuă creștere.

Invitată Lia Bugnar

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1