loader
Foto

Frank Sinatra, vocea de aur a secolului XX | VIDEO

Am aflat informații despre omul spectacol al secolului XX, despre Auguste Rodin, masacrul din Katîn și prădători ai oceanelor, urmărind o nouă ediție a emisiunii „Teleenciclopedia”, sâmbătă, 3 februarie, ora 19.00.

 

Teleenciclopedia

AUGUSTE RODIN (ep.1)

„Monstru obez neterminat !”„Să mori de râs !”„Un om de zăpadă ! Iată-l cum se topește și stă să cadă…” Astfel comenta „lumea bună” în fața monumentului închinat lui Honoré de Balzac, sculptat în 1898 de Auguste Rodin. În vârstă de 58 de ani, artistul șoca societatea, incapabilă să-și asume modernitatea. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, lumea se transforma profund, influențată de industrializarea accelerată. Evoluția motiva goana după descoperiri științifice și setea de viteză.

MASACRUL DIN KATÎN (ep. 5)

După ce, la 21 iunie 1941, a fost atacată de Germania nazistă aliată, Uniunea Sovietică a găsit susținere imediată și necondiționată la puterile occidentale, care protejaseră până atunci și guvernul în exil al Poloniei – țară „sovietizată” prin arestări și execuții, după invadarea din 17 septembrie 1939. Interpelat de generalul Władysław Sikorski în legătură cu soarta ofițerilor dispăruți, Iosif Stalin a susținut, cu cinism, că nu cunoștea problema, însărcinându-l să ancheteze faptele pe nimeni altul decât Lavrenti Beria. Însă, pe 13 aprilie 1943, Joseph Goebbels – ministrul propagandei al celui de-Al Treilea Reich – anunța că trupele sale au descoperit în pădurea Katîn cadavrele ofițerilor polonezi dispăruți, care fuseseră executați de NKVD. Evident, Moscova a negat orice implicare.

(w882) Sinatra 2

FRANK SINATRA  (ep. 1)

O carieră de peste cinci decenii, mai mult de 150 de milioane de albume vândute, cel puțin 50 de roluri cinematografice, un Oscar. Pe scurt, Frank Sinatra, cel mai popular om de spectacol al secolului al XX-lea. Până în 1998, când s-a stins din viață, și-a păstrat aura, însă perioada lui de glorie a fost după Al Doilea Război Mondial, când America s-a reinventat, schimbând lumea. Francis Albert Sinatra s-a născut pe 12 decembrie 1915, într-o comunitate de emigranți din Hoboken, statul New Jersey. Băiatul firav era strigat ironic „dago”, din cauza originii siciliene, iar semnul de pe față, provocat la naştere, îi atrăsese inclusiv porecla Scarface. Mai mult decât o voce de aur, Sinatra a reprezentat un idol, atât pe scenă, cât și în viața personală – repertoriul său oglindind visul american, pe care l-a întruchipat strălucit.

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.3)

În fiecare toamnă, peste 5.000 de balene sudice (Eubalaena australis) părăsesc zonele de hrănire din adâncurile antarctice și se întorc în apele calme ale Golfului Nuevo, unde s-au născut și vor aduce pe lume noi generații. Precum „verişoarele” lor (Megaptera novaeangliae), nici ele nu mănâncă în cele șase luni cât călătoresc. O tânără femelă și puiul ei, abia născut, înoată aproape de suprafața apei, fiindcă trebuie să respire: ea, la fiecare zece minute, iar odrasla –  mai des. Din văzduh îi pândesc însă pescărușii Larus dominicanus.

***

Program de difuzare:

TVR 1:

Premieră – 3 februarie, ora 19.00

Reluare – 5 februarie, ora 00.50

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache,Viviana Roșca

 

4:25 Film (R)

Aventura prieteniei (FAR FROM HOME: THE ADVENTURES OF YELLOW DOG-SUA, 1995)

Regia Philip Borsos

Cu: Jesse Bradford, Mimi Rogers, Bruce Davison

Redactor Gabriela Onea

(Reluare)

5:45 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 9

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)
 
„Petrecere... cu cântec!”, ediţie specială de Paşti! Nicolae Furdui Iancu aniversează 45 de ani de carieră

Iuliana Tudor ne-a invitat să sărbătorim cele patru decenii şi jumătate de cântec ale vocii Ţării Moţilor împreună cu Mariana Ionescu ...

Ediţie de colecţie „Tezaur folcloric”, de Paşti la TVR 1 | VIDEO

Vasilica Dinu, Elena Mimiș Trancă, Aurelia Popescu Preda, Leontina Fărcaș, Gheorghe Roșoga, Polina Gheorghe, dat şi alţi tineri și talentați ...

„Cum dai mielu'?” - Ediţie specială de Paşti „Gala umorului”, la TVR 1 | VIDEO

Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba ne-au propus momente umoristice din arhivă care ne-au readus în atenţie marii actori ai comediei româneşti: Amza ...

 

#tvr1