loader
Foto

Fresce italiene şi creaţii Bauhaus, la "Teleenciclopedia"

"Teleenciclopedia" - o bucurie pentru minte şi suflet, din nou în programul nostru:  sâmbătă, 13 mai, la TVR 1 şi pe TVR +, de ora 18:50.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Foto credit: Muzeul Bauhaus din Weimar - Leagănul, de  Peter Keler

ANGKOR WAT

Angkor Wat, oraş întemeiat de străvechea civilizaţie khmeră, a fost pierdut în jungla cambogiană pentru aproximativ 400 de ani, dar a fost descoperit, întâmplător, la jumătatea secolului al XIX-lea.

Din 1992, Angkor Wat face parte din Patrimoniul Mondial al UNESCO. Îl vom străbate şi noi, în minutele Teleenciclopediei din 13 mai.

ARTA ARHITECTURII

(w882) Giotto

Modestă la exterior, Capela Scrovegni din Padova adăpostește una dintre marile comori ale artei universale: 130 de picturi în frescă, săvârșite de florentinul Giotto di Bondone – majoritatea evocând viața Fecioarei Maria și cea a Lui Iisus Hristos.

(w882) Giotto

Preţioasele opere, în răgazul nostru cultural de sâmbătă seara.

BAUHAUS

Rămânem pentru încă un capitol în spaţiul arhitecturii şi ne reamintim de Bauhaus, înfiinţată la începutul secolului al XX-lea.

(w882) Bauhaus

Şcoala de arhitectură şi design a avut un program care integra arta şi meşteşugurile şi se declara în căutarea unei estetici funcţionale.

(w882) Bauhaus2


NUCUL

Iubitorii botanicii sau fermierii moderni se vor bucura de o nouă lecţie despre nuc: familia Juglandaceae - descriere, tradiţii asociate, legende, utilizări.


JEAN BATTEN

(w882) Jean B

Biografia celebrei aviatoare neozeelandeze a anilor 1930, supranumită și “The Garbo of the Skies”, întregeşte ora noastră de prelegeri prietenoase de sâmbătă seara.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

4:10 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă (R)

...cu Eugenia Vodă Talk-show cultural

Emisiune de Eugenia Vodă

(Reluare)

5:10 Tezaur folcloric (R)

Prezintă Gheorghiţa Nicolae

Producător Roxana Pletea Popuşoi

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1