loader
Foto

Galerie foto

Gastronomie şi călătorie. Cu fotograful Răzvan Voiculescu, la „Garantat 100%”

Despre România profundă, aşa cum o înţelege el. Despre fotografiatul pe film sau fotografia digitală. Despre bucătăria hoinară în albume de fotografie. | VIDEO

 

Cătălin Ştefănescu
Garantat 100%

Cel mai bine se exprimă prin imagini. În albumele sale de fotografie, adaugă mult suflet şi chiar şi hărţile locurilor unde a făcut respectivele fotografii.

Dar nu-i lipseşte deloc faptul că nu e la modă, ca atitudine.

„De 27 de ani fac albume, acesta este al 15-lea. Am prins suficient cheag şi ştiu că există nişte oameni care mă apreciază. E important pentru mine, că pentru oameni o fac. Eşti ca pe o scenă, dacă eşti aplaudat pe bune, înseamnă că ai fost chiar bun”, mărturiseşte fotograful Răzvan Voiculescu, invitatul lui Cătălin Ştefănescu la „Garantat 100%“. „Chiar dacă sunt old-fashion, cred mult în ceea ce fac şi fac bine feliuţa aia mică pe care o fac”, adaugă el. Urmărim ediţia „Garantat 100%” cu Răzvan Voiculescu la TVR 1, duminică, 11 decembrie, de la ora 19.00 şi în reluare de la 24.00.

(w882)

Răzvan Voiculescu  a fost crescut în ideea „să o şteargă din România”, să poată să se exprime liber, să îşi aleagă singur viaţa. Şi a plecat din România la începutul anilor 1980, dar tot alegerea lui a fost să se întoarcă. La „Garantat 100%”, va povesti despre reunirea familiei, care a durat aproape 5 ani, dar şi despre dorul mistuitor de ţară care l-a cuprins în primele luni departe.

Care este diferenţa dintre o poză şi o fotografie? Răzvan Voiculescu răspunde: „O poză o face toată lumea, indiferent cu ce, cu telefon sau fără telefon; deci poza e o amintire din călătorie, din vacanţă etc. Fotografia ne imaginăm cu toţii că este un studio, trebuie să aibă în spate un studiu, o gândire, nu numai o emoţie.”

(w882)

Şi mai departe... cum şi ce s-a schimbat prin trecerea de la fotografiatul pe film la fotografia digitală? - îl provoacă la „Garantat 100%, Cătălin Ştefănescu. „Unul dintre cele mai mari pericole pentru cei care vor să intre în lumea fotografiatului este că au această nelimitare de clicuri. Înseamnă că, automat, nu te costă nimic, poţi face 50.000 de clicuri, dar cel mai grav este că nu te mai focalizezi să dai totul din tine la clicul acela. Feriţi-vă de multe clicuri, cu riscul de a pierde momente din ce vreţi să imortalizaţi!”, recomandă Răzvan Voiculescu.

„În toate imaginile pe care le facem, suntem ca un fel de chirurgi, vedem totul în cadre, mental bineînţeles. Aparatul e ca penelul unui pictor” – Răzvan Voiculescu, la „Garantat 100%”, pe TVR 1

În luna decembrie 2022, fotograful Răzvan Voiculescu lansează cel de-al treilea album al său din trilogia „Bucătăria hoinară” – „Bucătăria hoinară se întoarce”, trei ani de călătorii dedicate oamenilor și  bucătăriilor lor autentic românești.

(w882)

Ideea de bucătărie hoinară a pornit de la faptul că odată întors în ţară, Răzvan a dorit să lase în urma sa nişte albume despre România profundă, aşa cum o înţelege el. La „Garantat 100%”, ne va povesti despre bucătăriile fotografiate, încă autentice, cu pământ pe jos, cu plită. A durat 3 ani să găsească aceste locuri pe care le-a „curăţat” de plastice, adică de obiectele care nu i s-au părut autentice.

Ultima parte a trilogiei este o călătorie spirituală, pentru că, prin lentila fotografului, intrăm în intimitatea unui spaţiu al unui om. „Aşa cum, în tinereţe, ne adunam în bucătărie pentru a vorbi, stăteam claie peste grămadă, dar bucătăria era fabuloasă”.

(w882)

„Sunt mulţi tineri care cumpără albumele mele şi asta mă bucură enorm. Textele sunt şi în română, şi în engleză, iar unii le trimit şi în afara ţării. Albumele acestea sunt un mesager, un produs 100% românesc. Oamenii îl trimit unor străini care ar putea să înţeleagă şi altfel România”, spune invitatul lui Cătălin Ştefănescu.

(w882)

„În toate imaginile pe care le facem, suntem un fel de chirurgi, vedem totul în cadre, mental, bineînţeles. Aparatul e ca penelul unui pictor“, concluzionează fotograful Răzvan Voiculescu.

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

 

5:10 Tezaur folcloric (R)

Prezintă Gheorghiţa Nicolae

Producător Roxana Pletea Popuşoi

(Reluare)

6:00 Teleshopping

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1