loader
Foto

Gura Râului, pur și simplu. La „Exclusiv în România” | VIDEO

Guranii spun că, la ei, banii vin pe apă. Mai exact, pe apa Cibinului. Am aflat poveştile unei comunităţi aparte, la „Exclusiv în România”. Duminică, în prima zi din 2023, de la ora 16.40, la TVR 1.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Alături de echipa lui Cristi Tabără, în prima zi a anului 2023, ne-am bucurat să vă invităm în mijlocul unei comunităţi româneaşti aparte.

La TVR 1, de la ora 16.40, am început anul cel nou cu poveștile din Gura Râului, județul Sibiu. Un exemplu bun de oferit celor care tind să spună că „dacă n-are rost, atunci ce rost mai are” să crezi în România, în valorile ei fundamentale.

Guranii zic că, la ei, banii vin pe apă. Mai exact, pe apa Cibinului, pe malurile căruia și-au rânduit de secole viața. Stâne, mori, pive de tot felul, joagăre sau mici grădini de munte le-au adus guranilor gospodari bunăstarea și chiar o anumită fală.

(w882) exclusiv

(w882)

„Este uimitor cum se îmbracă și acum „românește” (adică tradițional), de bunăvoie, inclusiv tinerii, cum își respectă folclorul, Biserica și strămoșii sau cum își cinstesc oaspeții. Au pentru ei bucate gătite doar în Gura Râului: zeama de „hirean”, cârnați fierți în moare de varză și prăjitura Gura Râului (cum altfel?!)”, spune Marin Găbudean, producătorul emisiunii.

(w882)

Guranii au dat României și lumii mari personalităţi: părintele marketingului românesc, Prof. Univ. Dr. Iacob Cătoiu**, sau pe cel mai titrat orientalist - istoricul Aurel Decei*, cetele de juni, cântecele de cătănie sau recunoștința față de înaintași. Toate acestea, în mod firesc, fără mobilizări organizate și fără emfază artificială. Gura Râului, pur și simplu - s-a lăsat descoperită la „Exclusiv în România” din 1 ianuarie, de la ora 16.40, la TVR 1.

*Istoricul Aurel Decei cunoştea mai multe limbi orientale, printre care turca, araba, persana, ca şi limbile greacă, latină, germană, italiană, franceză, spaniolă, engleză, rusă, bulgară şi maghiară. De altfel, în 1976, a fost înmormântat în comuna Gura Râulu, Sibiu.

**Iacob Cătoiu - între anii 1971-1975 a studiat în S.U.A, la Indiana University – School of Business, una dintre cele mai apreciate universităţi de peste ocean. Este singurul specialist în marketing din România, cu doctorat obţinut în S.U.A.

 

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1