loader
Foto

„Și eu am fost Hippie!”

În ultimii ani ai deceniului al şaptelea, fenomenul Hippy, născut în Statele Unite, a ajuns la apogeu. „Adevăruri despre trecut” s-a difuzat pe 30 iunie, la TVR1 şi online pe TVR+.

 

Adevăruri despre trecut

Cu rădăcini crescute din poeții beatnici americani, influențe orientaliste și legat de recrudescența drogurilor, efectele sale sociale, politice și general umane au pătruns și în Europa. Nu întâmplător, maximul perioadei este reprezentat de 1968, anul protestelor de pe tot continentul!

(w882)

O stare de grație a tinerilor în Occident, oglindită și în România, în efortul general de sincronizare culturală, chiar și în vremuri comuniste. Ediția devoalează ecourile hippy la noi, cu participarea unor personaje cheie, parte dintre ele dispărute. De precizat că, exceptând poate episodul (încă puțin cunoscut) al demonstrației bucureștene studențești din 24 decembrie 1968, fenomenul a fost vizibil în România după mai mulți ani.

Vorbește despre epocă Florian Pittiș (arhiva emisiunii „Remix”), un simbol hippie român, dar și regretații Bela Kamocsa (Phoenix, influențat de Tinerii Furioși mai curând) și Camil Petrescu jr (principalul colaborator al radiofonistului Cornel Chiriac, alt simbol pentru români).

(w882)

(w882)

De asemenea, sunt intervievați Andrei Oișteanu (care descrie cadrul general, particularizând cu Dorin Liviu Zaharia, o figură emblematică pentru fenomen, încă puțin cunoscută astăzi), George Stanca (poet cu spirit beat, dar și ziarist muzical esențial al perioadei, la rândul său evocând figura lui Nicu Vladimir, alt personaj și muzician hippy) și Mihai Plămădeală (jurnalist și muzician nouăzecist, care aduce în discuție anii 80 – 90).

(w882)

(w882)

Un capitol, scurt deocamdată, îi este dedicat muzicianului timișorean Ilie Stepan, care alături de grupul său Pro Musica cânta în 1974 o operă folk în siaj hippy, „Creanga de cireș”, refăcută în 1993, dar și în 2014 și… în toamna lui 2018, cum se va vedea! Muzică detonată de mesaj, vestimentație, curentele noi din celelalte arte, o poveste despre România hippie… Și ei au fost Hippy!

Realizator Doru Ionescu

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1