loader
Foto

Idealul „tinereții fără bătrânețe” cu Ana Aslan, la „Teleenciclopedia" | VIDEO

Sâmbătă, 8 mai, de la ora 18.50, la „Teleenciclopedia" vă prezentăm fenomenul Ana Aslan, dosarul polonez și multe alte subiecte, la TVR 1 și online pe TVR+.

 

Teleenciclopedia

ANA ASLAN

La mijlocul veacului trecut, idealul „tinereții fără bătrânețe” devenea mai accesibil grație spiritului iscoditor și perseverent al unei românce.

(w882) Ana Aslan

Născută în prima zi a anului 1897, la Brăila, mezina familiei cu patru copii a Sofiei (originară din Bucovina) și a lui Mărgărit (epitrop al Bisericii Armene), Ana Aslan și-a pus amprenta asupra cercetării mondiale în gerontologie - ramură a medicinii care studiază aspectele medicale, biologice și sociale ale îmbătrânirii organismului uman.

(w882) Ana Aslan

CONFERINȚA DE LA IALTA (ep.3)

În a treia zi a Conferinței de la Ialta, pe 6 februarie 1945, era atins cel mai spinos și mai plin de semnificații punct din agendă: Dosarul Polonez. Sovieticii revendicau Polonia în sfera lor de influență, deoarece o considerau o perpetuă amenințare.

(w882)

CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.13)

După bătălia de la Azincourt din 1415, curtea franceză a fost nevoită să se mute pe malurile Loarei. În 1465, regele Ludovic al XI-lea hotăra să construiască un impunător castel. Deși era dotat cu ziduri groase, tunuri înalte și un pod mobil, Langeais nu avea un scop militar. În 1491, acolo și-au unit destinele Anne de Bretania și Carol al VIII-lea al Franței. Peste numai șapte ani, regele Carol a murit fără să lase moștenitori, iar Anne a devenit soția regelui Ludovic al XII-lea, alături de care a trăit la castelul Bois, până în 1514.

(w882) Teleencicl

INSECTELE (ep. 3)

Fluturii (ordinul Lepidoptera) își asigură cele mai bune căi de adaptare și supraviețuire de-a lungul fiecărui stadiu al evoluției. Tactica simulării este folosită de aproape toate speciile, vertebrate sau nevertebrate. Unele insecte au aspect de bastonaș și ating dimensiuni impresionante, camuflându-se și stând complet nemișcate ore, chiar zile. Libelulele, pe de altă parte, sunt extrem de agile și de iuți, fiind capabile să se acupleze chiar în timpul zborului.

(w882) Teleencicl

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Emisiunea poate fi urmărită, în reluare, în 10 mai, de la ora 01.50.

 

22:30 Vis sau realitate?

Prezintă Sebastian Felix Topescu

În acest nou sezon, Basti Țopescu îşi propune să fie și mai aproape de telespectatori, oferindu-le o pauză pentru a visa. În fiecare ediție, Basti se transformă în „creatorul de visuri”, invitând câte o celebritate să pășească alături de el în lumea fanteziei, pentru a-și împlini visul cel mai nebunesc pentru o zi. Datorită formatului nou și calității emisiunii, "Vis sau Realitate" a fost nominalizată la categoria “Original Formats” în cadrul premiilor “Pitch and Play Live!” și se bucură de un succes în continuă creștere.

Invitat Dan Frînculescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

23:00 Cu ai mei! (R)

Interviuri realizate într-o atmosferă relaxată cu vedete ale folclorului românesc, despre viaţa lor de dincolo de scenă.

Producător Iuliana Tudor

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1