loader
Foto

Mare film, mare! - Iarna Bobocilor, la TVR 1

Dragostea cu năbădăi dintre Varvara și Toderaș (Draga Olteanu Matei și Marin Moraru) ajunge la partea a doua: după toamnă, vine iarna - „Iarna bobocilor", sâmbătă, 1 octombrie, ora 21.00, la TVR 1.

 

„Păstrez în amintire doar lucrurile deosebite din viața mea, iar de seria Bobocilor mă leagă ceva special, cu mult înainte de a fi făcute filmele. Când eram în liceu, la Brașov, la liceul de băieți era un tânăr subțirel, cu părul ondulat, roz în obraz, frumușel, care avea talent la scris.

El a scris atunci o scenetă mică, cu chiaburi, că așa era pe vremea aceea. Subiectul era despre doi chiaburi, iar unul nu dorea să-și mărite fata cu un băiat, pentru că era sărac. Această scenetă într-un act am jucat-o eu, cu tatăl lui Horia Brenciu, pentru că în liceu se spunea că noi suntem talentați. Tânărul care a scris-o și de la care am pornit povestea se numea Petre Sălcudeanu, un cunoscut autor acum.

Au trecut anii și m-am pomenit invitată de regizorul Mircea Moldovan să joc în film, pentru că Petre Sălcudeanu se apucase să scrie această serie și intenționa să facă toate anotimpurile. Așa m-au chemat pe mine”, a povestit marea actriţă Draga Olteanu Matei.

Povestea seriei „Bobocilor"

Prozatorul Petre Sălcudeanul avea o înclinație către lumea satului și intenționa să realizeze patru producţii care să urmărească integrarea unui grup de absolvenți de facultate în viața rurală de-a lungul a celor patru anotimpuri ale unui an. Dintre acestea, au fost realizate numai trei, „Vara bobocilor" rămânând doar în faza de intenție.

Povestea are loc în satul ardelenesc, Viișoara, aflat undeva pe la vreo 600 de kilometri de capitală și care, de mic ce e, nici nu apare pe hartă. După „Toamna bobocilor” (1975), scenaristul Petre Sălcudeanu și regizorul Mircea Moldovan au colaborat la realizarea a două continuări: „Iarna bobocilor” (1977) și „Primăvara bobocilor" (1987). În primele două, cuplul Varvara - Toderaș a fost interpretat de Draga Olteanu Matei și Marin Moraru, în timp ce în ultimul a fost interpretat de Tamara Buciuceanu-Botez și Dem Rădulescu.

Draga Olteanu Matei zâmbea cu nostalgie când se gândea la seria „Bobocilor”. Au trecut decenii de la debutul din 1975, cu „Toamna Bobocilor”, dar i se părea „ca ieri”. „Cinematografia îți dă acest avantaj. Mă uit la colegi de-ai mei și îi văd tineri, cum erau în film, nu la vârsta de acum”, spunea marea doamnă a teatrului si filmului românesc.

(w882) Draga Olte

„Nici n-ai fi zis că nu suntem ardeleni. Cu Marin Moraru mă cunoșteam „de-o viață”. Marin era mai tânăr decât mine, dar mi-a fost un partener atât de bun, fantastic. Amuzant este că Marin mi-era soț în seria „Bobocilor” și fiu într-o piesă la teatru. Mi-a fost o grămadă de rude. Când ești actor de calitate, poți să fii și dușman cu cineva, iar pe scenă nici să nu se vadă.

Dar Marin Moraru îmi era prieten, iar după „Iarna bobocilor”, nu știu din ce cauză, pentru că nu l-am întrebat, nu a mai vrut să joace. Și dacă a renunțat el, când a venit Mircea Moldovan la mine și mi-a spus că trebuie să-l schimbe, l-am rugat să nu se supere, dar fără Marin Moraru partener, nu mai joc nici eu. În felul acesta s-a făcut al treilea film („Primăvara bobocilor”, 1987 - n.r.), cu Tamara Buciuceanu și cu Bibanul”, a povestit actriţa.

(w882) 3

Comedia readuce povestea la doi ani de la evenimentele descrise în primul film al seriei din care a preluat personaje și situații.

În satul Viişoara are loc un fenomen cel puţin ciudat: au dispărut bărbaţii! Fiindcă n-au mai suportat „tirania” Varvarei, soţia primarului, ei au preferat să plece şi să se angajeze la o altă fabrică. Astfel, primarul Toderaş e nevoit să rămână pe post de “om bun la toate” şi, de parcă toate astea n-ar fi fost de ajuns, în sat îşi face apariţia un personaj care dă totul peste cap. Tocmai de aceea, Varvara se gândeşte la o măsură radicală…

(w882) 9

România, 1977

Regia: Mircea Moldovan

Scenariul: Petre Sălcudeanu

Cu: Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, Carmen Galin, Sebastian Papaiani, Constantin Diplan

(w882) 5

 

23:45 Punctul critic (R)

Producator Florenţa Dăscălescu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)

1:20 Dosar România (R)

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)
 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1