„Iarna bobocilor" cu Draga Olteanu Matei, la TVR 1 | VIDEO
duminică, 22 noiembrie 2020
Dragostea cu năbădăi dintre Varvara și Toderaș (Draga Olteanu Matei și Marin Moraru) ajunge la partea a doua: după toamnă, vine iarna - „Iarna bobocilor", sâmbătă, 28 noiembrie, ora 21:10, la TVR 1.
Draga Olteanu Matei

„Păstrez în amintire doar lucrurile deosebite din viața mea, iar de seria Bobocilor mă leagă ceva special, cu mult înainte de a fi făcute filmele. Când eram în liceu, la Brașov, la liceul de băieți era un tânăr subțirel, cu părul ondulat, roz în obraz, frumușel, care avea talent la scris.

El a scris atunci o scenetă mică, cu chiaburi, că așa era pe vremea aceea. Subiectul era despre doi chiaburi, iar unul nu dorea să-și mărite fata cu un băiat, pentru că era sărac. Această scenetă într-un act am jucat-o eu, cu tatăl lui Horia Brenciu, pentru că în liceu se spunea că noi suntem talentați. Tânărul care a scris-o și de la care am pornit povestea se numea Petre Sălcudeanu, un cunoscut autor acum.

Au trecut anii și m-am pomenit invitată de regizorul Mircea Moldovan să joc în film, pentru că Petre Sălcudeanu se apucase să scrie această serie și intenționa să facă toate anotimpurile. Așa m-au chemat pe mine”, a povestit marea actriţă Draga Olteanu Matei.

Povestea seriei „Bobocilor"

Prozatorul Petre Sălcudeanul avea o înclinație către lumea satului și intenționa să realizeze patru producţii care să urmărească integrarea unui grup de absolvenți de facultate în viața rurală de-a lungul a celor patru anotimpuri ale unui an. Dintre acestea, au fost realizate numai trei, „Vara bobocilor" rămânând doar în faza de intenție.

Povestea are loc în satul ardelenesc, Viișoara, aflat undeva pe la vreo 600 de kilometri de capitală și care, de mic ce e, nici nu apare pe hartă. După „Toamna bobocilor” (1975), scenaristul Petre Sălcudeanu și regizorul Mircea Moldovan au colaborat la realizarea a două continuări: „Iarna bobocilor” (1977) și „Primăvara bobocilor" (1987). În primele două, cuplul Varvara - Toderaș a fost interpretat de Draga Olteanu Matei și Marin Moraru, în timp ce în ultimul a fost interpretat de Tamara Buciuceanu-Botez și Dem Rădulescu.

Draga Olteanu Matei zâmbea cu nostalgie când se gândea la seria „Bobocilor”. Au trecut decenii de la debutul din 1975, cu „Toamna Bobocilor”, dar i se părea „ca ieri”. „Cinematografia îți dă acest avantaj. Mă uit la colegi de-ai mei și îi văd tineri, cum erau în film, nu la vârsta de acum”, spunea marea doamnă a teatrului si filmului românesc.

(w640) Draga

„Nici n-ai fi zis că nu suntem ardeleni. Cu Marin Moraru mă cunoșteam „de-o viață”. Marin era mai tânăr decât mine, dar mi-a fost un partener atât de bun, fantastic. Amuzant este că Marin mi-era soț în seria „Bobocilor” și fiu într-o piesă la teatru. Mi-a fost o grămadă de rude. Când ești actor de calitate, poți să fii și dușman cu cineva, iar pe scenă nici să nu se vadă.

Dar Marin Moraru îmi era prieten, iar după „Iarna bobocilor”, nu știu din ce cauză, pentru că nu l-am întrebat, nu a mai vrut să joace. Și dacă a renunțat el, când a venit Mircea Moldovan la mine și mi-a spus că trebuie să-l schimbe, l-am rugat să nu se supere, dar fără Marin Moraru partener, nu mai joc nici eu. În felul acesta s-a făcut al treilea film („Primăvara bobocilor”, 1987 - n.r.), cu Tamara Buciuceanu și cu Bibanul”, a povestit actriţa.

***

"TOAMNA BOBOCILOR":

După terminarea facultăţii, trei absolvenţi - Mariela, profesoară de franceză, Ovidiu, medic, şi Geo, inginer agronom - pornesc fără să se cunoască spre localitatea Viişoara, unde au primit posturi prin repartiţie. Acolo, însă, vor da piept cu mai-marii satului, care-i întâmpină cu răceală şi nu sunt pregătiţi să aibă încredere în ideile „prospăturilor".

Absolvenții sunt sprijiniți însă de Varvara (Draga Olteanu Matei), soția lui Toderaș și șefa organizației locale de femei a PCR, precum și de tehnicianul Pompei (Sebastian Papaiani), șeful organizației locale de tineret a PCR.

(w640) toamna

Cei doi localnici își dau seama că satul are nevoie de specialiști, în ciuda evenimentelor nefericite din trecut. Varvara le trimite bucate celor trei, iar Pompei îi lasă profesoarei zilnic la ușă buchete de flori.

Amenințat de Varvara că le va convinge pe femei să nu-l voteze la alegerile din iarnă, Toderaș îi învită pe cei trei absolvenți la ședința organizației locale de partid. El le explică motivul pe care le-a dat negații, iar Geo și Ovidiu afirmă că vor să rămână în sat pentru a contribui la dezvoltarea sa. Profesoara Mariela a decis să plece din sat.

România, 1975

Regia: Mircea Moldovan

Scenariul: Petre Sălcudeanu

Cu: Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, Dumitru Furdui

(w640) iarna bobo

„IARNA BOBOCILOR":

Comedia readuce povestea la doi ani de la evenimentele descrise în primul film al seriei din care a preluat personaje și situații.

În satul Viişoara are loc un fenomen cel puţin ciudat: au dispărut bărbaţii! Fiindcă n-au mai suportat „tirania” Varvarei, soţia primarului, ei au preferat să plece şi să se angajeze la o altă fabrică. Astfel, primarul Toderaş e nevoit să rămână pe post de “om bun la toate” şi, de parcă toate astea n-ar fi fost de ajuns, în sat îşi face apariţia un personaj care dă totul peste cap. Tocmai de aceea, Varvara se gândeşte la o măsură radicală…

(w640) iarna bobo

România, 1977

Regia: Mircea Moldovan

Scenariul: Petre Sălcudeanu

Cu: Draga Olteanu Matei, Marin Moraru,  Carmen Galin, Sebastian Papaiani, Constantin Diplan

***

Surse foto: libertateapentrufemei.ro si nationaltv.ro

 

 • 11:30
  #Creativ
  Realizator Claudia Spătărescu Producător Anamaria Pleşcan
 • 12:00
  Eu pot!
  Prezintă Anca Mazilu * Emisiunea aceasta este o poartă către o viaţă mai senină. Este un curs condensat despre linişte şi fericire. Pentru că fericirea este noua formă de succes! Realizator şi producător Anca Mazilu
 • 13:00
  Ediţie specială
  *Bilant cazuri coronavirus Transmisiune directa
 • 13:15
  Exclusiv în România
  Producători: Cristina Madgeru, Marin Găbudean
 • 14:00
  Telejurnal
  * Sport*Meteo Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Producător Violeta Iorgulescu
 • 14:30
  Ora regelui
  * Producător Lidia Voicu
 • 15:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 16:00
  Lumea azi
  *Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu Transmisiune directă
 • 16:30
  Banii tăi
  Prezentator şi realizator Monica Ghiurco Producător Otilia Găinar Transmisiune directă
 • 17:00
  Vedeta populară
  (I)Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 17:55
  Vedeta populară
  (II) Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 18:50
  Teleenciclopedia
  Gustave Courbet-atelierul artistului (ep.2/2) (R din 13.06.2020) Pentru chipurile din tabloul Atelierul artistului, Gustave Courbet a recurs și la tehnica fotografiei. Deși intenția critică a pânzei e de necontestat, lucrarea nu și-a dezvăluit toate tainele și contradicțiile-cum însuși autorul afirma: „Tabloul e destul de misterios. Să ghicească cine ce vrea.” Consultant de specialitate acad. Răzvan Theodorescu Lectura Mihai Gruia Sandu Editor imagine Dragoș Oproiu * Războiul Rece (ep. 3/5) (R din 14.03.202) După nici jumătate de an de la Conferința de la Ialta, o altă conferință-cea de la Potsdam-reconfigura taberele. Înfrânt în alegeri, Winston Churchill a fost înlocuit de laburistul Clement Attlee-moment ce marca intrarea Marii Britanii într-un con de umbră. Tot atunci, Harry Truman afla despre reușita testării primei bombe atomice (Proiectul Trinity). În estul Europei, Stalin își continua marșul triumfal al comunismului prin alegeri trucate și lovituri de stat „cosmetizate”. Consultant de specialitate: General dr. Mihail E. Ionescu Lectura Iulia Verbancu. Traducere Sanda Sersescu Editor imagine Dragoș Oproiu * Ochiul Beiului și Cascada Beușnița În partea de sud a Munţilor Aninei, din judeţul Caraş-Severin, se află Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița-loc cu misterioase și neasemuit de frumoase comori, precum Ochiul Beiului și Cascada Beușnița. Lectura Mircea Neacșa Editori imagine: Cornel Tudorache, Dragoș Oproiu * Insectele (ep. 3/5) (R din 16.11.2019)- Fluturii (ordinul Lepidoptera) își asigură cele mai bune căi de adaptare și supraviețuire de-a lungul fiecărui stadiu al evoluției. Tactica simulării este folosită de aproape toate speciile, vertebrate sau nevertebrate. Unele insecte au aspect de bastonaș și ating dimensiuni impresionante, camuflându-se și stând complet nemișcate ore, chiar zile. Libelulele, pe de altă parte, sunt extrem de agile și de iuți, fiind capabile să se acupleze chiar în timpul zborului. Consultant de specialitate Alexandru Marinescu Traducere Anca Bănărescu Editor imagine Dragoș Oproiu Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca. Producător Oana Haşegan
 • 19:45
  Sport
 • 19:51
  Meteo
 • 19:56
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:00
  Telejurnal
  * Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 21:10
  Arhiva de Aur
  Teatru TV * O scrisoare pierdută de I L Caragiale Spectacol preluat de la teatrul „ Lucia Sturdza. Bulandra” In distributie: Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, Fory Etterle, Petre Gheorghiu, Dem Radulescu, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Jean Reder, Simion Hetea, Stefan Banica, Aurel Cioranu Costume Doris Jurgea, Regia de montaj Alexandru Capuşneac, Operator sef Edwiga Adelman Regia artistica si decorurile Liviu Ciulei *Pierdută, o scrisorică de amor de la o persoană importantă, becher, către o doamnă din lumea "bună", dezlănţuie un bulversant cameleonism politic, care răvăşeşte toată urbea, în plină campanie de alegeri parlamentare. O viziune regizorala memorabila semnata de Liviu Ciulei. Caragiale , cu a sa scrisoare pierduta, revine in forta, la fel de proaspat si actual. Redactor George Mladen
 • 23:45
  Dosar România
  Realizator Cristina Ţilică Producător Răzvan Butaru
 • 00:45
  Profesioniştii... cu Eugenia Vodă
  ...cu Eugenia Vodă *Best of Invitată Maria Labiş Emisiune de Eugenia Vodă
 • 01:45
  Lumea azi
  Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu
 • 02:15
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 02:40
  Sport
 • 02:50
  Meteo
 • 02:55
  Telejurnal
  Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 03:45
  Viaţa satului
  Partea I Producător Viorel Popescu
 • 05:00
  Viaţa satului
  Partea a II-a Producător Viorel Popescu
 • 05:55
  Imnul României