loader
Foto

În premieră la TVR 1: filmul „Hoaţa de cărţi”, o poveste despre triumful şi puterea cuvintelor | VIDEO

Evadarea în lumea poveştilor îi protejează, cel puţin pentru un timp, de realitatea crudă. Sophie Nelisse, Geoffrey Rush, Emily Watson joacă în drama „Hoaţa de cărţi”, ecranizare a unui roman de Markus Zusak. Urmărim povestea captivantă la TVR 1, sâmbătă, 27 ianuarie, ora 21.00.

 

Primul film la Hollywood al regizorului Brian Percival a obţinut numeroase nominalizări la premii în întreaga lume, printre care Oscar, BAFTA, Globul de Aur, Critic´s Choice Awards. În 2015, „Hoaţa de cărţi” (The Book Thief – Germania, SUA 2013) a câştigat premiul Grammy pentru cea mai bună compoziţie instrumentală, aparţinând compozitorului John Williams. Sophie Nelisse, Geoffrey Rush, Emily Watson joacă în drama „Hoaţa de cărţi”, ecranizare a unui roman de Markus Zusak.

(w882)

„Cu un joc actoricesc incredibil, o poveste captivantă și o regie fantastică, Hoața de cărți este o poveste plină de căldură, cu toate acestea înfricoșătoare, care se va cuibări în mintea oricui mult timp după ce se termină genericul de final”, apreciază MSN UK.

(w882)

Filmul „Hoaţa de cărţi” este ecranizarea regizorului Brian Percival a romanului de succes, best seller internaţional, al lui Markus Zusak. În 1938, Liesel Meminger, o orfană în vârstă de 12 ani, este luată în grijă de Hans şi Rosa, un cuplu de oameni simpli dintr-un oraş german. Hans află că fetiţa a fost batjocorită la şcoală fiindcă n-a ştiut să-şi scrie numele, aşa că o învaţă să citească. Liesel devine tot mai absorbită de magia cuvintelor scrise, încurajată şi de soţia primarului, care o primeşte în biblioteca ei. După Noaptea de Cristal, când părinţii ei adoptivi adăpostesc în secret un tânăr evreu, Liesel îi aduce acestuia cărţi „împrumutate” din casa primarului. Evadarea în lumea poveştilor îi protejează de realitatea crudă, însă doar pentru scurt timp.

(w882)

Întrebat într-un interviu pentru vulture.com cum a reuşit să schimbe în bine starea de spirit apăsătoare a filmului pe platourile de filmare, dat fiind subiectul acestuia, actorul Geoffrey Rush povesteşte că - mai ales pentru că la filmări participa o fetiţă de 12 ani - reuşea să detensioneze atmosfera apelând la mici trucuri de magie. Nu era priceput, dar putea să facă să plutească un serveţel în aer (evident cu ajutorul unui cuţit), de exemplu. Iar micile trucuri au făcut-o pe tânăra interpretă a rolului Liesel Meminger să zâmbească, să fie naturală, ba chiar să-l considere „cool” pe colegul de platou Geoffrey Rush. Pentru care, de altfel, cea mai mare provocare în această producție a fost să lucreze cu un copil. Geoffrey Rush chiar înclina să nu accepte rolul, fiind reticent să lucreze cu un copil.

(w882)

(w882)

În căutarea actorilor potriviţi pentru film, realizatorii s-au concentrat mai întâi pe găsirea lui Liesel. Cineaștii au văzut aproape o mie de candidate pentru rol. În cele din urmă, au ales-o pe canadianca Sophie Nelisse, după ce au studiat-o în rolul pe care îl interpretase în filmul „Monsieur Lazhar”.

Pentru rolul Liesel din „Hoaţa de cărţi”, Sophie Nélisse a câștigat Premiul Spotlight al Festivalului de Film de la Hollywood, premiul Satellite Newcomer și premiul Phoenix Film Critics Society pentru cea mai bună interpretare a unei tinere într-un rol principal.

(w500)

La fel ca în „Hoaţa de cărţi”, actorii Geoffrey Rush și Emily Watson au interpretat roluri de soț și soție în producţiile „The Life and Death of Peter Sellers” (2004), precum și în „Genius” (2017).

„Hoaţa de cărţi”,  The Book Thief – Germania, SUA 2013, se vede la TVR 1 sâmbătă, 27 ianuarie, de la ora 21.00.

Regia: Brian Percival

Cu: Sophie Nelisse, Geoffrey Rush, Emily Watson

13:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

* ROLUL PROCURORULUI ÎN CAZUL DE MALPRAXIS

Invitată SIMONA ANGHEL, prim-procuror adjunct

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță.

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

înregistrare

13:55 Vorbeşte corect!

* „Vorbeşte corect!” este cel mai longeviv proiect de televiziune dedicat limbii române. În 2024 se împlinesc 25 de ani de la debutul proiectului original „Corect", prima emisiune-concurs de limbă română din mass-media românească

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

 
„Punctul critic”, la TVR 1: Cum facem România destinaţie balneară de top?

România are o treime din apele termale și minerale ale Europei. Şi ar putea fi o destinație balneară de top în Europa și în lume. Ce ne stă în ...

 „Teleenciclopedia”: despre mari lideri ai secolului al XX-lea | VIDEO

Sâmbătă, 18 mai, ora 19.00, aflați despre una din cele mai reușite înșelăciuni de război din istorie, pusă la cale prin intermediul unei agenții ...

Românii, pe podium în clasamentul celor mai… sedentari europeni. Ce-i de făcut?

„Nutriţia şi obezitatea la români” este tema ediţiei speciale „Dosar România” de joi, 16 mai. Mihai Rădulescu şi invitaţii lui - Anca ...

 

#tvr1