loader
Foto

„Iadul din Paradis”, povestea incredibilă a românului condamnat în China - filă în „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Pentru el, China a însemnat traume, umilinţe şi o frică constantă. „Nu există diferenţă foarte mare între viaţa unui cetăţean chinez în libertate sau viaţa unui chinez în temniţă! Întreaga ţară este o închisoare uriaşă!”, spunea Marius Balo în discuţia cu jurnalista Irina Szasz. Am aflat întreaga lui poveste la „Dosar România”, joi, 11 aprilie, ora 22.00, la TVR 1.

 

Dosar România

.
„Marius Balo a fost victima unei escrocherii care l-a ținut pe nedrept în închisoarea din Shanghai, timp de opt ani. Calvarul său a devenit o poveste de avertizare în legătură cu adevărata Chină, pe care toată lumea ar trebui s-o vadă așa cum e”, nota jurnalistul englez Peter Humphrey, la rândul său arestat în China... Lucra la o investigaţie jurnalistică, a întrebat la recepţia unei clădiri a cui este acea clădire, cine este proprietarul acestei clădiri... Doar pentru acea întrebare, Peter Humphrey a fost arestat timp de doi ani de zile, pentru culegere ilegală de informaţii... Dar nu a suferit doar el, a fost arestată şi soţia lui. Amândoi au fost condamnaţi la închisoare.

(w882)

Românul Marius Balo, absolvent de teologie la New York, s-a stabilit în China în 2010, unde a lucrat ca expert străin și ca profesor de engleză. Calvarul lui a început în martie 2014, când autoritățile chineze l-au condamnat la opt ani de închisoare pentru fraudă, pe baza mărturiei unei persoane despre care Marius Balo spune că nu o văzuse niciodată.

Avea 33 de ani când a fost arestat în China. A locuit în Beijing patru ani de zile, până s-a întâmplat să fie arestat. Condamnat la 8 ani de puşcărie, viata lui a fost complet dată peste cap în câteva ore.

(w882)

„Profesor de engleză, Marius Balo a absolvit seminarul teologic la Cluj, Facultatea de teologie la New-York şi preda un curs la Universitatea din Beijing. Această moştenire spirituală l-a susţinut în cei 8 ani, în una dintre cele mai dure puşcării din Sanghai, China. Povestea celor opt ani este o înşiruire de traume, umilinţe şi o frică constantă. În puşcăriile din China poţi oricând să fii împuşcat, poţi fi uitat ani de zile până să fii condamnat”, povesteşte Irina Szasz, realizatoarea reportajului „Iadul din Paradis”, pe care telespectatorii l-au urmărit la TVR 1, joi, 11 aprilie, de la ora 22.00, în noua ediţie „Dosar România”.

„Nu există diferenţă foarte mare între viaţa unui cetăţean chinez în libertate sau viaţa unui chinez în temniţă! Întreaga ţară este o închisoare uriaşă!”, mărturiseşte Marius Balo în dialogul cu jurnalista TVR Irina Szasz.

(w882)

Abia după ce a fost închis, Marius Balo a înţeles cum stăteau lucrurile: „Am trăit întreaga perioadă ca într-o bulă, ca într-un acvariu, protejat oarecum de realitatea vieţii chinezeşti, pentru că, străin fiind, eşti cumva deasupra realităţii. Eşti bine plătit, iar din condiţia de străin îţi permiţi aproape orice îţi doreşti şi trăieşti oarecum visul chinzesc...”, a adăugat el.

Marius Balo: „Ei (chinezii) trăiesc mereu în frică; şi afară, şi întemniţat trăiesc acea teamă de autoritate. Ei nu suferă atât de mult cât suferă un străin, s-au obişnuit să trăiască aşa! Sistemul de îndoctrinare este foarte diferit, cum era la noi pe vremea comunismului. La noi începea această îndoctrinare când mergeai la şcoală, familia te proteja de acest lucru... În China, îndoctrinarea se face de către familie! Din prima zi de viaţă, eşti deja prelucrat, familia face slujba pe care, la noi, o făcea partidul în momentul în care mergeai la şcoală!”, povesteşte românul.

(w882)

Tot la capitolul traume trăite pot fi incluse şi încercările eşuate de a fi transferat în România... Până la urmă, Marius Balo a fost eliberat în 2022.

În cei opt ani, Marius Balo şi-a notat în limba engleză toate experienţele în patruzeci de caiete, care au rămas în puşcarie, pentru că acele însemnări nu aveau cum să fie scoase pe poarta închisorii. În ultimul an, conştientizând că îşi va executa întreaga pedeapsă, a început discret să comprime sutele de pagini într-un jurnal. Un jurnal care vorbeşte, în mare parte, despre cărţile citite în închisoare (un camuflaj), în care a inserat discret experienţele traumatice prin care a trecut, gânduri, mărturisiri, visuri, dezamăgiri.

Reportajul „Iadul din Paradis”, povestea unui român uitat într-o puşcărie din China, s-a difuzat la „Dosar România”, joi, 11 aprilie, de la ora 22.00, pe TVR 1.

 

 

12:45 Glob cooker

(BRÈVES ET RECETTES DU GLOBE-COOKER, Franţa 2014)

Episodul 8: Paste bologneze. Redactor Adriana Vulpe

13:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

* DREPTUL LA APĂRARE ÎN PROCESUL PENAL

Invitat Sergiu Stănilă, avocat

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță.

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

Transmisiune directă /

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Domeniul Goleştilor, destinaţie de top la „Exclusiv în România”!

Prima școală din Țara Românească în care au învățat săraci și bogați laolaltă, cu învățământ în limba română, sprijinirea unor revoluții, ...

Daniela Condurache, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 50 de ani de cântec ai artistei împreună cu Irina Loghin, Florica Bradu, Grigore Leșe, Sorin Filip, ...

 

#tvr1