loader
Foto

Galerie foto

Insula lui Apollo, între subiectele de vacanță de la Teleenciclopedia

Teleenciclopedia continuă lecțiile de sâmbătă seara, despre lume și civilizațiile ei. TVR 1 vă invită sâmbătă, 13 iunie, de la ora 18:50, la o nouă ediție a emisiunii pe care o puteți urmări online pe TVR +.

 

Teleenciclopedia

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Comori toscane. Abbazie del Senese

Departe de forfota orașelor, mănăstirile dintre colinele argiloase Crete Senese se disting nu numai prin peisajul înconjurător sau vechimea lor, ci şi prin rolul asumat în cristalizarea vieții spirituale. Cea mai însemnată mănăstire, pe care o vom vizita şi noi, este Abazzia Monte Oliveto Maggiore.

Manghierul

Răspândit în aproape toate zonele tropicale şi subtropicale, arborele de mango a inspirat nenumărate legende. De pildă, adepţii hinduismului cred că paradisul este o grădină luxuriantă, în mijlocul căreia tronează arborele de mango. În sudul Asiei el aduce noroc, fiind nelipsit de la ceremonii religioase şi sărbători.

(w882) Teleencicl

Insula lui Apollo

Abia depăşind trei kilometri pătraţi, Insula Delos – „leagăn al Zeului Apollo” – a fost, în Antichitate, nucleul religios și economic al celor 38 de insule care alcătuiesc Arhipelagul Ciclade, din Marea Egee. Inspiraţi de Homer, care a compus „Imnul Către Apollo”, delienii i-au ridicat „protectorului muzelor” unul dintre cele mai mari sanctuare ale Eladei.

Crustaceele

O excepţie printre crustacee este pagurul sihastru (Eupagurus bernhardus) – care trăieşte atât pe uscat, cât și în apă, dar nu-şi schimbă comportamentul în funcție de mediu. Numeroase alte crustacee își schimbă înfățișarea de mai multe ori, de-a lungul vieții.

 

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu.

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

9:45 Teleshopping

10:00 Exclusiv în România (R)

/

Prezentator Cristian Tabără

Producători: Cristina Magearu, Marin Găbudean

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1