loader
Foto

Interviu exclusiv cu generalul american în rezervă Patrick Edward Rea

Monica Ghiurco a adus telespectatorilor o ediţie specială a emisiunii Întrebări şi răspunderi ,  duminică, 8 noiembrie, de la ora 15.00 , la TVR 1 şi TVR+

 

Monica Ghiurco
Întrebări şi răspunderi

Interviul este disponibil online pe TVR+.

A servit 33 de ani în slujba SUA, inclusiv în Războiul din Vietnam, a deţinut ulterior numeroase funcţii şi demnităţi publice la nivel federal şi regional, în special în domeniul financiar-bancar şi administrativ, inclusiv în administrarea afacerilor şi reconstrucţie. După ce Uraganul Katrina a provocat dezastrul din New Orleans, preşedintele Bush l-a numit „Director of Economic Recovery for all manmade or natural disasters in the United States”. Generalul american în rezervă Patrick Edward Rea a acordat Televiziunii Române un interviu în exclusivitate, realizat de Monica Ghiurco. Interviul poate fi urmărit în cadrul unei ediţii speciale Întrebări şi răspunderi, difuzată duminică, 8 noiembrie, de la ora 15.00, la TVR 1 şi TVR+.

„Pare că mai multe vieţi reuşite sunt cuprinse într-una singură”, spune Monica Ghiurco despre invitatul său, una dintre cele mai influente personalităţi din SUA. Temele abordate de realizatoarea TVR cu interlocutorul său includ educaţia şi potenţialul de cercetare, criza refugiaţilor şi returnarea lor în ţările arabe, soluţii pentru Siria şi Irak, pozitia NATO, Rusia şi evoluţiile posibile în vecinătate, Republica Moldova şi şansele apropierii de România, precum şi sfaturi pentru dezvoltarea economică şi garanţii de securitate pentru România.

„Aveţi o istorie de aproape 4000 de ani, de ripostă la agresiuni din partea a două-trei puteri. De ce nu aţi învins de fiecare dată? Trebuie plătit un preţ. În lumea noastră modernă, nu vrei să ai de plătit un preţ militar, nici chiar dacă învingi. Nu se va întâmpla asta cu România, nimeni nu se va atinge de această ţară fără ca noi să ripostăm!”, a asigurat generalul în retragere Patrick Rea.

Profesor de ştiinţe militare la Universitatea din Illinois, generalul Rea se bucură de o largă recunoaştere şi în plan internaţional, prin analizele sale de management, finanţe şi politici fiscale, precum şi de politică externă şi militară. A fost decorat de Secretarul Apărării cu medalia „Outstanding Public Service".

Ediţia specială Întrebări şi răspunderi poate fi urmărită duminică, 8 noiembrie, de la ora 15.00, la TVR 1 şi TVR+. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android, pentru tabletă sau mobil.

22:00 Dosar România

* DINCOLO DE AURUL APUSENILOR

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat.

Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000.

Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier.

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

23:45 Punctul critic (R)

Producator Florenţa Dăscălescu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)
 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1