loader
Foto

Istoria modei şi miracolele naturii, la "Teleenciclopedia"

La TVR 1 şi  online pe TVR+, sâmbătă,8 iulie,  de la ora 18:50, vă propunem o nouă întâlnire cu paginile Teleenciclopediei.

 

Teleenciclopedia

Timp de șapte zile de la difuzare, ediția este disponibilă online pe TVR+.

HAUTE-COUTURE. DIOR

După al Doilea Război Mondial, Franţa, extenuată şi cu economia ruinată, cedase Statelor Unite ale Amricii vechiul său privilegiu de ,,arbitru al eleganţei”!

Dar, în 1947, creatorul de modă Christian Dior, pe atunci aproape un necunoscut, a inventat conceptul „New Look”, stârnind admiraţia unora şi dispreţul altora.

(w500) Dior

Intrăm în detaliile şi secretele atelierului său, în minutele Teleenciclopediei din 8 iulie.

RAPA NUI

În anul 1825, un echipaj englez observa că, în locurile unde James Cook debarcase, la 1774, nicio statuie Moai nu mai era în picioare. Pădurile aproape dispăruseră, iar numărul locuitorilor, estimat de olandezi, la aproximativ 3000, a scăzut progresiv.

(w882)

ARBORELE-VĂPAIE

Socotit de botanişti cel mai frumos copac din lume, DELONIX REGIA, denumit popular ,,arborele-văpaie”, a fost descoperit de coloniştii europeni la sfârşitul secolului al  XIX-lea, pe insula Madagascar, fiind folosit, îndeosebi, ca arbore ornamental.

CRUSTACEELE

Întâlnirea noastră din 8 iulie include şi câteva minute dedicate iubitorilor de mistere marine: vorbim despre crustaceele parazite şi le descoperim modurile de hrănire şi „tehnicile” de supravieţuire.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

2:45 Ora regelui (R)

Producător Lidia Voicu

(Reluare)

3:35 Vis sau realitate? (R)

Prezintă Sebastian Felix Topescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1