loader
Foto

Galerie foto

„Istorii ascunse” din Ţara Zarandului: lumea dintre zidurile Cetăţii Ineului | VIDEO

Pe 2 şi 9.10, de la 17.30, în cele două episoade despre Ţara Zarandului, aflăm detalii despre începuturile localității Ineu și despre cetatea construită aici. Călătorim prin epoci și descoperim poveștile fascinante ale acestei fortărețe duminică, la TVR 1.

 

Istorii ascunse

Duminica, de la ora 17.30, suntem fascinaţi de noi „Istorii ascunse”, la TVR 1. Cristina Băican ne este ghid şi în noul sezon al emisiunii cu ajutorul căreia pătrundem în misterele și legendele vehiculate din vremuri străvechi în spații bine delimitate din România.

 

(w882)

Cel de-al doilea episod al seriei „Istorii ascunse” ne surprinde cu lucruri neştiute despre regiunea delimitată de Munţii Codru Moma, de cei ai Zarandului şi care se întinde către Câmpia de Vest (Banato-Crișană).

(w882)

Ţara Zarandului este o zonă care a adunat de-a lungul timpului nenumărate povești: „E suficient să luăm ca reper cetatea Ineului care, în timpul ocupației otomane, a fost, pentru o perioadă, reședința pașei vilayetului* Timișoara și să intuim câte evenimente au avut loc între zidurile fortificației. Apoi, când înaintăm în epoci, aflăm că nobilii Imperiului Austro-Ungar au construit aici conace în jurul cărora s-au țesut alte povești fabuloase. Mai mult, locurile și oamenii l-au inspirat pe Ioan Slavici să scrie un roman ce avea să devină unul dintre romanele de referință ale literaturii naționale”, ne dezvăluie Cristina Băican, realizatoarea seriei „Istorii ascunse” de la TVR 1. Dar întreaga poveste despre începuturile localităţii Ineu din judeţul Arad şi despre cetatea din acest oraş – duminică, de la ora 17.30, la TVR 1.

Conacul de la Mocrea şi de unde se trage Lică Sămădăul

(w882)

Iar pe 9 octombrie, tot la ora 17.30, „Istorii ascunse” continuă tot din Ţara Zarandului. Vedem episodul 3 tot duminică, la TVR 1.

În documentele epocilor trecute apar date despre existența localității Mocrea mai devreme decât cele despre Ineu. Multe dintre acele relatări fac referire la rodul viței de vie cultivate foarte aproape de sat; iar asta se explică prin faptul că așezarea este poziționată la poalele dealurilor vulcanice ce alcătuiesc ramificațiile vestice ale Munților Zarandului.

(w882)

La Mocrea, familia Atzel a construit conacul din localitate, iar în primele decenii de la finalizarea construcției, acesta ajunge în posesia mai multor membri ai familiei. Într-o legendă locală se spune că unul dintre aceștia ar fi pierdut conacul și domeniul la o partidă de cărți, dar, până acum, nu s-au găsit dovezi în acest sens. Se cunoaște însă faptul că Ana Otlik, noră în familia Atzel și, la un moment dat, proprietară a conacului, s-a remarcat în epocă prin acte filantropice. A înființat primul spital public pentru nevoiașii din zonă.

(w882)

În deceniile următoare, la conac au avut loc întâmplări înteresante ale căror protagoniste sunt alte familii nobiliare şi despre care Cristina Băican ne va vorbi duminică, 9 octombrie, la TVR 1.

(w882)

Şi, cum, în "Moara cu Noroc", unul dintre romanele celebre ale lui Slavici, acțiunea se petrece în zona Ineului, oamenii de-aici sunt de părere că autorul a avut ca sursă de inspirație pentru personajul Lică Sămădăul chiar unul dintre locuitorii din zonă.

21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

22:00 Dosar România

* DINCOLO DE AURUL APUSENILOR

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat.

Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000.

Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier.

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1