loader
Foto

Galerie foto

„Izolaţi în România”, episodul 10 : România de la graniţă

Telespectatorii TVR 1 privesc şi apoi vor să ajute. În ediţia specială „Izolaţi în România”din 1 şi 4 decembrie, Dite Dinesz şi echipa ei au surprins viaţa din cătunele izolate de la graniţa României cu Ucraina.

 

Vine iarna şi cu greu se mai poate ajunge în cătunele izolate de la graniţa cu Ucraina. De aceea, un grup de voluntari, membri ai unor asociaţii ecvestre din Vatra Dornei şi Satu Mare, au decis să urce cu caii pentru a duce alimente şi să taie lemne pentru cei bătrâni.

Echipa Izolaţi în România a filmat aceste acţiuni, iar duminică, pe 1 Decembrie, de la 14.30, ați putut vedea cum au decurs.

(w882)

(w882)

La Buc e o şcoală mică, cu 10 elevi, cu toţii bucuroşi de orice veste din lumea mare, cea cu oraşe. Învăţătoarea locuieşte lângă şcoală de luni până vineri, pentru că îi este imposibil să urce în fiecare zi, la pas.

(w882)

„De la şcoală pornim pe urmele celor mai îndepărtaţi locuitori. Copii care merg pe jos câte o oră pentru a ajunge la gimnaziu, un bătrân care îşi face singur injecţii pentru că nu poate ajunge la medic, tineri care visează să le plece copiii, fiindcă aici e greu. Şi vă mai întâlnim şi cu un diacon - aşa îl ştie lumea. Dar el e un om simplu, aşa îi şi place să i se zică. E convins că s-a întâmplat o minune atunci când el, care nu a fost nicio zi la şcoală, a fost hirotonisit diacon. A învăţat să citească pentru că ştia rugăciuni; după ele a învăţat literele”, am aflat de la Dite Dinesz care au fost eroii ediţiei Izolaţi în România din 1 Decembrie.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

La graniţa cu Ucraina oamenii încă nu pleacă. Şi dacă pleacă, se întorc. Pentru că sunt mulţi pe dealuri, se ajută şi aşa viaţa lor are un sens, acela de a fi locuitorii ultimelor case din România.

 

15:00 Opre Roma

* Emisiune cu şi despre comunitatea romă

Copiii si teatru, filme care pot schimba vieti, educatie non-formala, renasterea scolilor de meserii si parteneriate cu institutii ale statului, sunt subiectele editiei. Dedicam luna martie femeii rome, cea care mentine familia, conserva viitorul comunitatii si educa mostenitorii traditiilor si culturii rome. Invitata emisiunii va fi alaturi de noi una dintre cele mai cunoscute reprezentante a minoritatii rome. Mariana Buceanu Costache, consilier in cadrul Agentiei Nationale pentru Romi.

Producători: Anamaria Bobe Tecuceanu, Oana Roşca Creţulescu

15:55 EURO polis

*Emisiune despre comunitățile etnice din România

Producător Nicoleta Epure

 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Spectacolul eveniment „Regele moare”, cu Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, se vede la TVR 1 | VIDEO

Este încă o şansă pentru telespectatori de a urmări, de acasă, un spectacol de o emoţie copleşitoare din repertoriul Teatrului Naţional ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

 

#tvr1