loader
Foto

„Izolaţi în România”: „Liniştea vine din pădure, dar nu e totuna cu pacea!”

Pentru că unii au doar linişte şi plâng, în loc să aibă pace... La TVR 1, episodul 5 al seriei dedicate oamenilor care trăiesc în locuri izolate din România vine cu noi poveşti din Munţii Trascău şi Râmeţ. Miercuri, 30 octombrie, de la ora 22.30.

 

Izolaţi în România

„Nu ştim niciodată ce întâlnim. Şi ne temem mereu de ceva ce nu poate fi controlat: vremea. Patru zile în care ploaia ne-a ameninţat în fiecare clipă. Iar atunci când e greu, bucuria unei întâlniri capătă o altă valoare. E unică, precum sunt ei, oamenii de la capătul potecilor”, ne-a mărturisit Dite Dinesz, realizatoarea seriei Izolaţi în România de la TVR 1.

(w882)

(w882)

Pentru episodul 5, echipa TVR Timişoara, formată din Dite Dinesz, realizator, Marius Danci – operator şi Constantin Buţă - editor se întoarce şi ne e călăuză din nou în Munţii Trascău şi Râmeţ.  Aflăm că liniştea vine din padure, dar nu e totuna cu pacea. Că unii au doar linişte şi plâng, în loc să aibă pace.

(w882)

(w882)

„Dar am întâlnit şi oameni care le au pe amândouă, linişte şi pace deopotrivă. Fiindcă şi munţii sunt împărţiţi cu bune şi rele. Pe o pajişte e bine, pe alta e mai puţin bine. Dar unde e pace, e şi înţelepciune. Aşa am aflat că nu ai voie să te apuce asfinţitul soarelui supărat. Ca să fii şi tu iertat! Spinii, dacă îi tai, cresc la loc. Orice lucru creşte iar! Iar dacă ar fi să mai învie bătrânii, ar muri pe loc, să vadă atâtea minuni câte sunt acum!” – ne-a povestit Dite Dinez despre înţelepciunea oamenilor de munte, pe care îi vom cunoaşte în episodul de miercuri, 30 octombrie, de la ora 22.30.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

În Munţii Trascău, un copil merge la şcoală pe măgar. Îi place mult că e aşa. Fiindcă aşa s-a trezit în lume, cu măgarul în faţa casei. Când va creşte mare, va regreta oare fiecare drum prin pădure? În Trascău, peste 10 ani va mai fi doar el şi în rest... pădure.

15:55 EURO polis

*Emisiune despre comunitățile etnice din România

Muzica și dansul la minoritățile nationale si povești din Sulina.

Producător Nicoleta Epure

16:45 Floarea nopţii

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1