loader
Foto

Jazzul atinge suflete din diferite culturi. Emisiuni dedicate minorităţilor, la TVR 1

Echipele emisiunilor „Maghiara de pe unu”, „Akzente” şi cele realizate de Redacţia Alte Minorități ne propun, în noul an, programe care să ne țină aproape de TVR 1. Iată ce vedem între 16 şi 22 ianuarie.

 

Akzente
Maghiara de pe unu
Opre roma

Echipele redacţionale ale programelor pentru minorităţi ne poartă în fiecare săptămână prin diversa lume a etniilor naționale. Aflăm, aşadar, despre maghiari, germani, albanezi, armeni, bulgari, cehi, croați, evrei, germani, greci, italieni, macedoneni, maghiari, polonezi, romi, ruși lipoveni, ruteni, sârbi, slovaci, tătari, turci, ucraineni, în emisiunile ce le sunt dedicate şi în această săptămână la TVR 1.

Prima lună a anului este importantă pentru reflecție și pentru a da tonul schimbărilor în bine. Iar echipele emisiunilor „Maghiara de pe unu”, „Akzente” şi cele realizate de Redacţia Alte Minorități ne propun, în noul an, programe care să ne țină aproape de TVR 1.

Luni şi marţi, aşa cum ne-au obişnuit, prietenii de la „Maghiara de pe unu” ne pun la curent, de la ora 15.00, cu activităţile şi proiectele comunităţii maghiare din ţara noastră.

Noutățile etniilor din România ne sunt prezentate la „Conviețuiri”. În prima săptămână a Noului An pe stil vechi, miercuri, 18 decembrie, de la ora 15.00, ajugem în comunitățile de ucraineni, ruși lipoveni, sârbi sau bulgari care au sărbătorit trecerea dintre ani în 13 spre 14 ianuarie, conform calendarului iulian. Descoperim însemnătatea de a fi împreună pentru a promova cultura și arta indiferent de etnie, într-un reportaj semnat de Cătălin Badea, realizat Ziua Culturii Naționale când poeții minoritari l-au amintit pe Mihai Eminescu. Conviețuim prin dragostea și interesul pentru istorie, obiceiuri, muzică, artă și oameni.

Christel Ungar Ţopescu ne propune joi, la „Akzente”, tot de la 15.00, subiecte ce pun în valoare comunitatea germană din România, dar care se adresează tuturor celor interesaţi de limba şi cultura germană, indiferent de naţionalitatea sau de rădăcinile lor.

Muzică gipsy, gypsy jazz​, cu influențe indiene și în limba sinti, la „Opre Roma”

Reinhardt e un nume cu sonorități speciale în lumea muzicală internațională. Rudă a chitaristului și compozitorului francez de etnie romă, Django Reinhardt, uriaș jazzman european, Dotschy Reinhardt este o muziciană și activistă romă, autoare a mai multor cărți despre cultura romă și muzica lumii. Cu ocazia festivalului Djelem! Djelem! - Zilele Culturii Sinti Roma, Dotschy a susţinut la Arcub un spectacol de două ore care a fascinat peste 250 de spectatori. Vineri 20 ianuarie, de la ora 15.00, la „Opre Roma” ne bucurăm de jazz cu maeștri ai stilului. Îi vom mai urmări și pe Florin Niculescu, violonistul român de etnie romă din Franța, pe excepționalul chitarist Christian Escoudé, și pe pianistul Petrică Andrei, cu muzică gipsy, gypsy jazz​, cu influențe indiene și în limba sinti.

(w882)

Incursiune într-o lume diversă, la „Europolis”

De ce este Regele Charles îndrăgostit de România, cum a fost salvată o sinagogă de la degradare și care este istoria rutenilor, „poporul de niciunde” - despre toate acestea aflăm vineri la „Europolis”, tot pe TVR 1. La invitaţia Departamentului pentru Relații Interetnice, mergem într-o excursie prin comunitățile de evrei, maghiari, germani și ruteni din Hunedoara. Despre locuri speciale, istorie, arhitectură, povești, mass media și turism – vineri 20 ianuarie, de la ora 15.55, la „Europolis”, într-un reportaj semnat de jurnalista Manuela Aldea.

(w882)

Prietenii emisiunilor dedicate minorităţilor naţionale altele decât maghiară şi germană pot interacţiona cu echipele realizatoare pe pagina de facebook Alte Minorități

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1