loader
Foto

Legenda vie a muzicii electronice, Jean-Michel Jarre

Este unul dintre pionierii muzicii electronice și a devenit cunoscut pentru concertele în aer liber cu spectatori în număr record, cu efecte laser și artificii spectaculoase. Renumitul artist internaţional Jean – Michel Jarre a fost invitatul lui Cătălin Ștefănescu într-o ediție ”Garantat 100%.”

 

Cătălin Ştefănescu ne propunea în această ediție de colecție o discuţie amplă cu instrumentistul şi compozitorul francez Jean-Michel Jarre, despre creație, surse de inspirație și idei muzicale, dar și despre modele și influența pe care au avut- o oamenii pe care i-a întâlnit și lecțiile de viață pe care le-a îmbrățișat.

„Acesta a fost motorul care m-a pus mereu în mișcare: să mă îndepărtez de ce făcusem până atunci, să găsesc alte căi, să-mi deturnez propriul stil..”

Artistul francez vorbea despre rolul uriaș pe care mama l-a avut asupra sa, despre dragostea pentru artă pe care i-a insuflat-o: „Era o femeie extraordinară. Foarte amuzantă… Era și o eroină a Rezistenței franceze. De la ea am învățat să nu mă dau bătut și să fiu tolerant.”

(w882)

Mama l-a împins către artă, i-a facilitat întâlnirea cu Boris Vian (romancier, poet, dramaturg, traducător, scenarist, regizor de spectacole de cabaret, trompetist de jazz, com­pozitor şi cântăreţ de şansonete), poate unul dintre numele cele mai cunoscute ale Parisului cultural de după Al Doilea Razboi Mondial.

„Prin esența ei, o idee muzicală e cumva ceva așteptat, afirma Jean-Michel Jarre. Ea se poate naște din discuția noastră, din cum sună ploaia la fereastră, dintr-un fragment de film pe care l-ai văzut cu o săptămână în urmă. Toate aceste elemente aleatorii se reunesc la un moment dat pentru a pregăti un “cocktail” a la Boris Vian, pentru a oferi ceva ce ne incită, ca artiști, care ne inspiră să creăm ceva explorând o idee, nu alta.”

În accepțiunea compozitorului şi instrumentistului francez, creaţia este, într-un fel, o activitate egoistă: „Când compui muzică te gândești la tine însuți... Creezi pentru tine, că să-ți alini durerea, să uiți de probleme, să evadezi. Și dacă, făcând asta, ești și pe gustul publicului, perfect! Dar nu e ceva obligatoriu. Mulți artiști nu-și găsesc publicul. Face asta creația lor mai puțin reușită? Nu neapărat. Succesul poate da dependență, trebuie să ai grijă”, avertizează el la „Garantat 100%”. Această ediție s-a difuzat duminică, 15 septembrie, de la ora 23:00, la TVR 1.

 

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
Împărăteasa KI, jocul dragostei și al puterii

Împărăteasa KI, jocul dragostei și al puterii

publicat: miercuri, 18 septembrie 2024

„Împărăteasa Ki” este un personaj inspirat de una dintre cele mai influente figuri politice ale Dinastiei chineze Yuan. A devenit ...

Cercetătorul Flavius Martin, la „Dincolo de alb şi negru”

Flavius Martin, un om de știință care lucrează cu succes, de peste 20 de ani, în industria biotehnologică mondială, este invitatul Mihaelei ...

Rhizophora mangle, despre adaptare și rezistență

Rhizophora mangle, despre adaptare și rezistență

publicat: miercuri, 18 septembrie 2024

Mangrovele roșii s-au adaptat perfect mediului cu salinitate crescută din Caraibe. Rădăcinile aeriene, numite pneumatofori, au nu doar rol de ...

 

#tvr1