loader
Foto

„Junii Sibiului şi invitaţii lor”, un spectacol extraordinar la TVR 1 | VIDEO

Cântece, obiceiuri și dansuri populare din marile zone folclorice ale României, aduse pe scena Sălii Palatului din Bucureşti. Spectacolul oferit de Ansamblul Junii Sibiului şi de artişti precum Laura Lavric, Gelu Voicu, Matilda Pascal Cojocărița, Constantin Enceanu, Cornelia și Lupu Rednic, Nicoleta Voica, Mariana Anghel sau Nicolae Furdui Iancu s-au putut vedea la TVR 1 duminica, până pe 23 iulie, de la ora 21.00.

 

Iuliana Tudor

Brandul Junii Sibiului, interpreți de renume și ritmuri antrenante din toate zonele etnofolclorice ale țării sunt „ingredientele” spectacolului-eveniment pe care Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” l-au susținut la Sala Palatului din Capitală. Duminică seară, telespectatorii TVR 1 au avut şansa de a-i urmări pe scenă, alături de invitaţii lor – nume mari din folclorul românesc, dar şi interpreţi tineri, care duc mai departe moştenirea culturală a acestui neam. Iuliana Tudor este gazda spectacolului extraordinar „Junii Sibiului şi invitaţii lor”, difuzat duminica seara, timp de trei săptămâni, începând din 9 iulie, de la ora 21.00, la TVR 1.

(w882) Junii Sibi

„Spectacolul Junii Sibiului şi invitaţii lor este un preambul al aniversării celor 80 de ani de când există acest ansamblu – vorbim de prima formaţie de dansuri populare, înfiinţată în 1944 de regretatul coregraf Ioan Macrea. În cadrul evenimentului au fost prezente nume mari ale folclorului românesc, dar şi reprezentanţi ai generaţiei tinere, foarte mulţi dintre ei buni şi vechi colaboratori ai Televiziunii Române. Având în vedere parteneriatul tradiţional pe care îl avem cu Junii Sibiului, în mod firesc acest eveniment a avut TVR drept partener şi toţi românii se vor putea bucura de ceea ce s-a întâmplat la Sala Palatului.

Este foarte important – am constatat, prin acest eveniment, încă o dată – să reconectăm publicul din capitala României cu spectacolele de folclor, cu spectacolele care sunt dedicate tradiţiilor româneşti. Lucrul acesta a fost frânt cumva, în timpul pandemiei, şi e nevoie de o reconectare a publicului cu acest tip de evenimente artistice. Şi iată că se fac paşi în acest sens – un astfel de eveniment la Sala Palatului a fost binevenit pentru public”, subliniază Iuliana Tudor.

(w882) Iuliana, J

Din prețuire pentru diversitatea culturii tradiționale și din respect pentru publicul de pe întreg cuprinsul țării, spectacolul valorifică obiceiuri, cântece și dansuri populare din marile zone folclorice ale României. Astfel, Junii Sibiului aprind Focul viu din Mărginimea Sibiului, conduc fetele la intrarea în hora bănățeană, celebrează prin datina Goviei priceperea şi măiestria cu care femeile țes și cos, sărbătoresc Sânzienele precum în Maramureș, ne cheamă la nuntă pe Valea Hârtibaciului și dansează ca-n Moldova, Oltenia și Ardeal.

(w882) datini 1

Tablourile coregrafice, semnate de Silvia Macrea, se împletesc cu cântecele interpretate de Robert Târnăveanu, Alina Bîcă, Alina Pinca, Oana Tomoiagă, Alexandru Brădățan, Paul Ananie, Andreea Haisan, Gabriel Dumitru, Natalia Popescu, Vasilica Tătaru, Dumitru Teleagă, Emilia Dorobanțu, Ovidiu Homorodean, Traian Stoiță, Tudor Furdui Iancu, Laura Lavric, Gelu Voicu, Matilda Pascal Cojocărița, Constantin Enceanu, Cornelia și Lupu Rednic, Nicoleta Voica, Mariana Anghel și Nicolae Furdui Iancu; Adrian Neamțu – la taragot și Cătălin Iancu – la țambal completează tablourile muzicale cu momente de măiestrie instrumentală.

(w882) Nicolae Fu

Coregrafia este semnată de Theodor Vasilescu și Silvia Macrea, iar asistent coregraf este Alesea Sas. Acompaniamentul este asigurat de către Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul - Junii Sibiului”, condusă de către maeștrii dirijori Gabriel Popescu și Cristian Obrejan.

(w882) orchestra

„A fost o reală sărbătoare, ne-am bucurat de jocuri tradiţionale, de cântece vechi şi cea mai mare bucurie este că publicul bucureştean a fost în sală în număr foarte mare. Le mulţumim tuturor şi vă aşteptăm în faţa micului ecran”, ne invită Iuliana Tudor să urmărim cele trei ediţii ale spectacolului extraordinar „Junii Sibiului şi invitaţii lor” la TVR 1.

(w882) general fi

foto: Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul - Junii Sibiului

21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

22:00 Dosar România

*Trei zile cu Natalia

Documentar.

Realizator Catălin Apostol

Producător Răzvan Butaru

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1