loader
Foto

Jurnalistul Ilie Ciurescu. Duminică, la „Dosar România” | VIDEO

La TVR 1, pe 5 iunie, de la 18.00, la o lună de la trecerea în nefiinţă a unuia dintre cei mai cunoscuţi crainici de ştiri din istoria televiziunii din România, realizatorul TVR Cornel Mihalache ne propune să-i aflăm povestea, aşa cum şi-a spus-o chiar el, omul şi jurnalistul Ilie Ciurescu.

 

Dosar România

„Acum 10 ani, în 2012, i-am luat un interviu domnului Ilie Ciurescu. Nemulțumit de cum a ieșit, m-a sunat și peste două săptămâni, am făcut al doilea interviu, mai relaxat, mai viu, mai povestit. Domnul Ilie Ciurescu nu dă interviuri. La final, m-a întrebat: „Și ce faci cu ele?”. „Le păstrez”. „Pentru când? Pentru când o să...?”. Domnul Ilie Ciurescu a avut dreptate. 1936-2022”, îşi aminteşte cu amărăciune realizatorul TVR Cornel Mihalache. Povestea unei vieţi dedicate televiziunii o urmărim duminică, la ora 18.00, într-o ediţie în premieră a emisiunii „Dosar România”, la TVR 1.

Ilie Ciurescu, unul dintre cei mai cunoscuţi crainici de ştiri din istoria televiziunii din România, s-a stins din viaţă pe 7 mai. Supranumit „d-nul Profesor”, Ilie Ciurescu a format multe generaţii de ştirişti. A fost, pe rând, reporter, redactor, redactor-şef adjunct la redacţia Actualităţi, secţia Externe a TVR. Ca reporter, a realizat corespondențe de război în momente istorice, precum Cehoslovacia, 1968 sau Vietnam, 1969. Era jurnalistul care însoţea familia Ceauşescu în vizitele oficiale în alte state, inclusiv în ultima vizită oficială, în Iran, cu doar câteva zile înainte de Revoluţie.

De altfel, Revoluția din 1989 a trăit-o tot din interior, după ce a fost în Piața Palatului, la celebrul miting din 21 decembrie, și s-a trezit apoi prins în iureșul creat la Televiziune după fuga lui Ceaușescu. Practic, Ilie Ciurescu este cel care a numărat ultimele secunde ale regimului ceauşist: „5, 4, 3, 2, 1 – sunteţi în emisie”.

Un om, un profesionist, o viaţă dedicată jurnalismului. Ilie Ciurescu, văzut de Cornel Mihalache, o poveste din două interviuri realizate mai demult. „Pentru când o să...”

(w235) Cornel Mih

Cornel Mihalache

***

În fiecare duminică, de la ora 18.00, TVR 1 scoate la lumină câte o filă din „Dosar România”, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul şi, poate, viitorul acestei ţări.

Realizator: Cornel Mihalache

Producător: Răzvan Butaru​

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait și Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

„M-am făcut actriță ca să scap de plictiseală”! Cerasela Iosifescu e invitata Marinei Constantinescu la „Nocturne”

Dezarmant de sinceră. Şi talentată. Şi rebelă. Actriţa Teatrului Nottara, Cerasela Iosifescu, vine la „Noctune”, pe TVR 1. Despre iubiri pe ...

 

#tvr1