loader
Foto

Galerie foto

Lecţii de viaţă şi de artă, la Teleenciclopedia

TVR 1 ne-a invitat, pe 23 ianuarie, de la ora 18:50, să răsfoim  împreună Teleenciclopedia, într-o nouă ediţie a emisiunii consacrate serilor de sâmbătă.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+ 7 zile de la data difuzării.

Ediţia din 23 ianuarie a emisiunii Teleenciclopedia ne prezintă noi comori ale artei europene, ne reaminteşte de viaţa scriitoarei şi educatoarei Anna Leonowens, dar ne explică şi cu ce greutate trebuie să intre urşii în iarnă.

Ecosisteme. Scandinavia

Primăvara, urşii încep sezonul împerecherilor. La această specie, „curtarea” presupune răbdare şi perseverenţă. Rămaşi fără ospăţ, din confruntarea cu lupii, urşii sunt nevoiţi să se întoarcă la „meniul” vegetarian. Dacă nu ajung la greutatea corporală optimă, până în septembrie, le va fi greu să supravieţuiască iernii. Mai multe detalii, în Teleenciclopedia din 23 ianuarie, la TVR 1 şi online pe TVR+.

Anna Leonowens

(w500) Teleencicl

Povestea exotică a Annei Leonowens – faimoasa guvernantă (între anii 1862-1867) a soţiilor şi copiilor lui Mongkut Rama al IV-lea, regele Siamului (Thailanda de azi) – ne fascinează şi în 2016, astfel că noi capitole vor fi răsfoite în continuare. Vom afla cum educaţia şi moravurile secolului al XIX-lea au intrat într-o fructuoasă coliziune european-asiatică.

Liliecii gigantici

Liliecii gigantici (numiţi popular şi „vulpi zbărătoare”) împart acelaşi habitat cu Roussetus Obliviosus – alţi lilieci frugivori de dimensiuni mai mici, cu blana galbenă, aripi înguste şi urechi ascuţite. Însă, relațiile dintre cele două specii nu sunt întotdeauna ,,cordiale”!

Comori toscane. Grosseto şi Maremma

Noile descoperiri culturale de la Teleenciclopedia continuă în Toscana, cu opriri pentru obişnuitele lecţii, în Grosseto şi Maremma. Vizităm Muzeul Diocezan din Grosseto, înființat, în anul 1933, grație dăruirii clericului și istoricului de artă Antonio Capelli, spaţiu care posedă – în pofida distrugerilor din al Doilea Război Mondial – multe exponate valoroase.

(w882) Teleencicl

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

13:00 Oamenii şi legea (R)

Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

(Reluare)

13:55 Vorbeşte corect!

* „Vorbeşte corect!” este cel mai longeviv proiect de televiziune dedicat limbii române. În 2024 se împlinesc 25 de ani de la debutul proiectului original „Corect", prima emisiune-concurs de limbă română din mass-media românească

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1