loader
Foto

Galerie foto

Libertate, dar cu voie de la partid! Discotecile în comunism | VIDEO

La Adevăruri despre trecut din 21 octombrie, ora 22.00, am vorbit despre cum erau discotecile românilor, dar şi despre ce însemna să fii cercetător în România comunistă.

 

Adevăruri despre trecut

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Discoteca Ring (Costineşti) sau de la Casa de cultură Grigore Preoteasa (Bucureşti) sunt încă o amintire frumoasă pentru unii.

A şasea ediţie a emisiunii Adevăruri despre trecut, pe care telespectatorii TVR 1 au putut să o urmărească miercuri, 21 octombrie, de la ora 22.00, ne-a adus noi mărturii despre destinul omului de rând din comunism.

Într-un regim care supraveghea şi controla la sânge viața fiecărui individ, discotecile erau mici teritorii ale libertăţii. O libertate cu voie de la partid şi securitate, căci programul muzical al discotecilor trebuia verificat şi aprobat de organele de ordine. În ciuda rigorii regimului opresiv ceauşist, câteva dintre aceste discoteci au intrat în folclorul urban. Discoteca Ring de la Costineşti sau cea de la Casa de cultură Grigore Preoteasa din Bucureşti rămân încă o amintire frumoasă pentru cei care au trăit în acea perioadă. Despre toate acestea, am povestit în primul documentar al serii: „Disco-nostalgia”, realizat de Gheorghe Preda.

(w882)

În timp ce românii dansau pe muzica aleasă de partid, cei doi conducatori ţopăiau să prindă titluri academice. Absolvenţi a câtorva clase puse laolaltă, soţii Ceauşescu au condus ani de zile, discreţionar, tot ce a însemnat domeniul cercetării în România.

(w882)

Cu doi „oameni de  ştiinţă” aflaţi în fruntea statului, România ar fi trebuit să aibă o dezvoltare tehnologică remarcabilă, iar oamenii de ştiinţă, cercetătorii ar fi trebuit să aibă condiţii de lucru excelente. Evident, lucrurile nu stăteau aşa.

(w882)

În episodul de miercuri, 21 octombrie, al Adevărurilor despre trecut, oameni de ştiinţă care lucrau în cercetarea aplicată ne-au povestit cum erau priviţi de puterea politică şi ce însemna să fii cercetător în România comunistă. În cel de-al doilea documentar, „Ştiinţa – forţă de producţie”, realizat de Ştefania Ţene.

(w882)

Din 16 septembrie, la Adevăruri despre trecut, în fiecare miercuri, de la 22.00, echipa coordonată de Raluca Rogojină ne prezintă, timp de o oră, poveşti adevărate despre ce a însemnat viaţa românilor înainte de 1990.

23:50 Punctul critic (R)

Producator Florenţa Dăscălescu

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)

1:20 Războinicii (R)

(IN FULL BLOOM-SUA, Japonia)

Regia: Reza Ghassemi, Adam VillaSeñor

Cu: Tyler Wood, Yusuke Ogasawara, Sean McCracken, Hiroyuki Watanabe

Film de acţiune, dramă. Redactor Delia Clonaru

X

(Reluare)
 
Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o ediţie în care vom afla detalii ...

 

#tvr1