loader
Foto

„Lumea e, însă, mai mică. Cu un cătun”. Episodul 5 „Izolaţi în România”, la TVR 1

Supravieţuiesc pentru că se roagă la Dumnezeu. E leacul lor la singurătate. Şi în episodul 5 al noii serii „Izolaţi în România”, cunoaştem oameni puternici, cu gânduri profunde, numai de ei ştiute şi adunate. Sâmbătă, 14.01, de la ora 16.15. | VIDEO

 

Izolaţi în România

Cu Dite Dinesz şi mica ei echipă ajungem într-un cătun în care doar vântul mai calcă.

Ultima nuntă a avut 300 de oaspeți, care au venit 11 km pe jos. Iar ultima înmormântare a fost în urmă cu 15 ani.

(w882)

„O altă lume care nu mai e rămâne mărturie prin TVR. Cătunele nu au cărţi de istorie care să vorbească după ce le înghite pădurea”, subliniază Dite Dinesz.

(w882)

(w882)

Peste culme, alt cătun: încă sunt oameni care supravieţuiesc. Pentru că se roagă la Dumnezeu. Acesta e leacul lor la singurătate.
Pâinea vine de două ori pe săptămână. Încă mai vin 50 de pâini. Pe vremuri, veneau 300. Numeri pâinile şi ştii câţi oameni mai sunt.
Doar potecile ce duc de la o casă la alta încă le vezi.

(w882)

(w882)

„În micuţul meu cătun, am ajuns un om bătrân
şi să n-am niciun vecin
nici prea tânăr, nici bătrân.
Bătrânii care au plecat sunt cu crucea pusă la cap,
iar acuma mi-s vecini vântul, urşii şi spinii.
Acuma, când mă duc pe ulicioară, trebuie să merg aplecat,
Că vecinii îmi iau căciula din cap" - e poezia lui Nicolae, ultimul locuitor din alt cătun al României.
Şi aici omul plânge. Şi aici omul pierde. Omul de aici ştie că lumea lui se pierde şi nimeni nu va mai trăi precum el.

(w882)

(w882)

„Trăim cu ei câteva minute şi ştim că nu a fost în zadar. Lumea e, însă, mai mică. Cu un cătun” – Dite Dinesz, realizatoarea seriei „Izolaţi în România”, la TVR 1.

În 2016, reporterul Dite Dinesz şi cameramanul Marius Danci urcau prima potecă. De atunci au adus în faţa telespectatorilor peste o sută de oameni pe care i-au întâlnit la capătul a zeci de poteci din Alba, Maramureş, Suceava, Năsăud, Caraş-Severin, Mehedinţi, Tulcea, Vrancea, Neamţ, Harghita. Oameni care nu s-au întâlnit niciodată, dar au ceva în comun: trăiesc singuri cu aceleaşi rosturi ca acum 100 de ani, în mijlocul unor păduri.

(w882)

Imagine: Marius Danci

Reporter: Dite Dinesz

Montaj: Constantin Buta

21:00 Gala umorului

*Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Gala umorului, una dintre cele mai longevive productii ale Televiziunii Române din epoca modernă, vă propune în continuare întâlnirea cu marii actori ai Generaţiei de Aur în scheciuri celebre, momente şi schiţe comice.

Jurnalist Iulia Ioanitoaia

Producător Cosmin Dumitru

22:30 Vis sau realitate?

Prezintă Sebastian Felix Topescu

În acest nou sezon, Basti Țopescu îşi propune să fie și mai aproape de telespectatori, oferindu-le o pauză pentru a visa. În fiecare ediție, Basti se transformă în „creatorul de visuri”, invitând câte o celebritate să pășească alături de el în lumea fanteziei, pentru a-și împlini visul cel mai nebunesc pentru o zi. Datorită formatului nou și calității emisiunii, "Vis sau Realitate" a fost nominalizată la categoria “Original Formats” în cadrul premiilor “Pitch and Play Live!” și se bucură de un succes în continuă creștere.

Invitat Dan Frînculescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1