loader
Foto

„Lumini și umbre”, serialul recordurilor

Serialul românesc „Lumini și Umbre” s-a difuzat la TVR 3 în fiecare zi până în 1 septembrie, de la ora 19:00.

 

„Romanul cinematografic“ conceput de către Titus Popovici, care a marcat generaţii de români la începutul anilor '80, serialul „Lumini şi umbre“, deține și astăzi câteva recorduri în televiziune.

Cu 52 de episoade scrise, 36 filmate şi 33 difuzate, 400 de actori, câteva mii de figuranţi, şi trei regizori (Andrei Blaier, Mihai Constantinescu şi Mircea Mureşan). 50 de decoruri construite şi exterioare filmate la Mediaş, Sibiu, Sibiel, Sălişte, Dumbrăveni, Braşov și Bucureşti, „Lumini şi umbre“ este cel mai lung serial românesc. Producţie a Televiziunii Române, în colaborare cu Centrul de Producţie Cinematografică „Bucureşti“ serialul a fost realizat şi difuzat între anii 1979 şi 1982. Personaje precum Virgil Bălan, zis „Împăratul“ (interpretat magistral de Mitică Popescu) şi sergentul Vasile Şaptefraţi (Valentin Uritescu) au intrat în folclor. În alte roluri: Ilarion Ciobanu (Gheorghe Bălan), Margareta Pogonat (Maria Bălan), Florin Călinescu (Mihai Bălan), Ion Besoiu (Honorius Cosma), George Motoi (Liviu Cosma), Adrian Pintea (Zeno Cosma), Rodica Mureşan (Odette Cosma), Gheorghe Dinică (Ştefan Barta).

(w882) lumini si

Pornit ca o comandă de la partid, în serial s-au regăsit mai multe parabole care incriminau regimul comunist: alegerile din 1944, care au apărut ca fiind falsificate, discuțiile despre naționalizarea forțată. Cu mare succes la public, aproape șapte milioane de români așteptau ziua de sâmbătă pentru a urmări destinele câtorva familii dintr-un orăşel românesc din Transilvania, în perioada cuprinsă între 23 august 1944 şi 30 decembrie 1947. Titus Popovici scrisese deja scenariul pentru o nouă serie, când producția a fost stopată.

Despre rolul său în „Lumini și umbre”, actorul Mitică Popescu spune că l-a îndrăgit mult, „cu toate că era un personaj pe muchie de cuțit, așa cum numim noi, un fel de bișnitar". Maestrul a povestit și cum a ajuns să-l joace pe „Împarat”. A fost chemat de regizorul Andrei Blaier, și-a pus costumul cu trenci, basc și fular alb și a dat o probă.

„Aproape doi ani de zile am fost oaspetele oamenilor, îmbrăcat în trenci, basc și cu un fular alb. Și acum mă mai oprește lumea pe stradă și strigă după mine Împăratul", spunea Mitică Popescu despre rolul său în serialul de televiziune "Lumini și umbre”.

(oar_w460)

Unul dintre cele mai populare personaje cazone a fost sergentului Vasile Șaptefrați, jucat de Valentin Uritescu. A fost primul rol în film al actorului Valentin Uritescu, care se apropia de vârsta de 40 de ani și încă nu debutase în cinema. În februarie 1980, el a fost invitat să dea o probă pentru rolul unui sergent în serialul "Lumini și umbre". S-a prezentat la studiourile din Molierre, iar testul consta în a face instrucție cu un grup de vreo șase-șapte soldați. A convins din prima. Pentru rolul sergentului, Valentin Uritescu spune că s-a inspirat din anii săi de armată.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1