loader
Foto

Mărirea şi decăderea cetăţii Gerasa, la Teleenciclopedia

Sâmbătă, 28 ianuarie, la TVR 1 şi pe TVR+, v-am prezentat de la ora 18:50 o nouă ediţie atrăgătoare a tradiţionalei Teleenciclopedii a Televiziunii Publice.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

MARGUERITE HARRISON. SPIOANĂ ÎN RUSIA

Un nou moment din evenimentele istorice ale secolului trecut, zile din destinul lui Marguerite Harrison.

(w882) marguerite

Jurnalista a fost arestată de poliţia CHEKA. Dar chiar când părea că nu mai există nicio şansă, bolşevicii au fost forţaţi să ceară ajutor, adică hrană pentru milioanele de înfometaţi. Administraţia americană a acceptat să trimită alimente, cu o condiţie: eliberarea tuturor prizonierilor americani.

BAOBABUL

Un copac miraculos de pe continentul african stârneşte interesul botaniştilor. Frunzele, fructele, seminţele, scoarţa şi rădăcina baobabului contribuie la traiul zilnic al africanilor. Cu atâtea virtuţi, acest arbore falnic este evocat în mituri şi legende, fiind chiar sacralizat.

(w882) baobabul

CETATEA GERASA

Sub administrația Imperiului Roman, Gerasa (Jerash din Iordania de astăzi) se număra printre cele zece principale centre comerciale și politice ale confederației autonome denumite Decapolis. Dar din secolul al III-lea – când i s-a schimbat statutul privilegiat în cel de colonie – şi-a pierdut importanţa. 300 de ani mai târziu, oraşul a fost invadat de perşi și arabi, iar în anul 749 a fost devastat de un puternic cutremur.

(w882) Gerasa

CRUSTACEELE

Explorăm şi în episodul din ediţia din 28 ianuarie a Teleenciclopediei lumea crustaceelor, precum Odontodactylus scyllarus (ce posedă una dintre cele mai bune vederi din lumea marină), creveţii-arlechin şi creveții-fantomă.

Odontodactylus scyllarus, cunoscut sub numele de creveți-păun, creveți-călugăriță sau creveți-clovn, este un crevete mare, una dintre cele mai mari si colorate specii de creveţi Mantis – poate ajunge şi până la 18 cm.

(w882) Crevete

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

22:00 Misterul lui Kaspar Hauser

Telecinemateca * Misterul lui Kaspar Hauser (KASPAR HAUSER/JEDER FUR SICH UND GOTT GEGEN ALLE-Germania, 1974)

Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin-5’

Regia Werner Herzog

Cu: Bruno S., Walter Ladengast, Brigitte Mira

Dramă-bazată pe o poveste reală. Un tânăr bărbat misterios, Kaspar Hauser, apare la Nuremberg, în 1828, ca de nicăieri, abia putând să meargă şi să vorbească şi purtând un bilet ciudat. Tânărul explică ulterior că a fost ţinut captiv într-o temniţă întreaga viaţă şi că abia a fost eliberat, din motive pe care nu le cunoaşte. Rezultatul eforturilor celor din jur de a-l integra social dă cazului o turnură neobişnuită.Redactor Cristina Crăciun

X

*Marele Premiu al Juriului, premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului Ecumenic-Festivalul de Film de la Cannes, 1975

0:15 Punctul critic (R)

Producator Florenţa Dăscălescu

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)
 
Răspunderea penală versus răspunderea civilă

Răspunderea penală versus răspunderea civilă

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Ce presupun acţiunea penală şi acţiunea civilă în procesul penal? În ce constă raportul de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu? Cum ...

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Sunteţi victima unui accident rutier, ştiţi ce drepturi aveţi? Cum puteţi obţine repararea prejudiciului suferit? Ce se întâmplă în cazul ...

La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

 

#tvr1