loader
Foto

Galerie foto

Mineriada – după 25 de ani – o campanie a Ştirilor TVR

Duminică, 14 iunie, de la ora 21.00, ați putut urmări la TVR 1 dezbaterea moderată de Ramona Avramescu şi Mihai Rădulescu.

 

Telejurnal

UPDATE: Urmăriți pe TVR+ Partea I și Partea a II-a a a dezbaterilor realizate de Știrile TVR.

Pentru unii dintre noi, „Mineriada” este doar un cuvânt apărut în 1990. Pentru alţii, reprezintă mai mult. O rană deschisă în stradă, ce refuză sa se închidă, pentru că întrebările au rămas fără răspuns. Cine era în stradă şi de ce? De ce au venit minerii? Ce s-a întâmplat în Piaţa Universităţii în zilele de 13-15 iunie?

La 25 de ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990, Ştirile TVR fac o rememorare a acelor zile de coşmar pentru România, precum şi o analiză a importanţei evenimentului în parcursul ulterior al ţării, a misterului dosarului primei mineriade, a rolului personajelor-cheie, a implicării serviciilor în propagandă, a rolului presei.

(w882) Mineriada

Campania Mineriada – după 25 de ani cuprinde o serie de scurte materiale video cu imagini relevante de atunci şi de acum (difuzate zilnic, din 2 iunie), transmisiuni live din Piaţa Universităţii şi reportaje, difuzate în cadrul jurnalelor de ştiri (în intervalul 12-14 iunie). Iar pe 14 iunie, de la ora 21.00, Ramona Avramescu şi Mihai Rădulescu moderează, la TVR 1, o ediţie specială de două ore, ce pune faţă în faţă personajele cheie ale Mineriadei, fiecare aducându-şi propriile argumente şi istorii.

De altfel, Mihai Rădulescu se numără printre românii care au trăit evenimentul chiar la faţa locului, întâmplător, scăpând ca prin urechile acului de furia mulţimii de mineri: „Am avut neşansa să trăiesc şi un coşmar individual în iunie ‘90, pe lângă teroarea colectivă pe care au resimţit-o mulţi bucureşteni doar la vederea cetelor dezlănţuite de mineri. Una dintre acestea, cuprinzând vreo cinci-şase indivizi surescitaţi şi cu bâte în mâini, s-a năpustit asupra mea şi a prietenei mele de atunci, actuala soţie, doar pentru vina de a ne fi aflat… în staţia de troleibuz de la Universitate. Ne-au cerut actele şi, la vederea carnetului meu de student, practic au turbat. Vreo doi dintre ei, tineri, cu feţele abrutizate şi transfigurate de ură, au ridicat bâtele să mă lovească. Elena a ţipat, îngrozită - păreau decişi să n-o ierte nici pe ea. Ne-a salvat un detaliu: nu eram student la Universitate, ci la Politehnică! Un miner cu o figură mai umană a intervenit, oprindu-i pe ceilalţi, cu argumentul că lasă-i, băăă, a mai fost unul de la TCM, aşa e, nu-s ăştia de-aici!... Deşi o experienţă minoră în raport cu ce au trăit alţii în zilele acelea, este primul lucru la care mă gândesc atunci când îmi reamintesc Mineriada din ‘90. Pe undeva, a fost nu doar neşansă, ci şi o şansă… pentru că experienţa personală, deşi traumatizantă, m-a ajutat să înţeleg şi mai bine dimensiunea ororii trăite atunci de România”, dezvăluie Mihai Rădulescu, moderatorul dezbaterii Mineriada – după 25 de ani din 14 iunie, de la TVR 1.

(w882) Mihai Radu

Până atunci, telespectatorii TVR sunt invitaţi să trimită, pe pagina de Facebook www.facebook.com/mineriada, mărturii, imagini, poveştile lor din iunie 1990 sau pe cele ale cunoscuţilor lor. Ele vor fi prezentate în cadrul dezbaterii Mineriada – după 25 de ani din 14 iunie, de la TVR 1.

1:20 Războinicii (R)

(IN FULL BLOOM-SUA, Japonia)

Regia: Reza Ghassemi, Adam VillaSeñor

Cu: Tyler Wood, Yusuke Ogasawara, Sean McCracken, Hiroyuki Watanabe

Film de acţiune, dramă. Redactor Delia Clonaru

X

(Reluare)

2:50 M.A.I. aproape de tine (R)

/

(Reluare)
 
Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o ediţie în care vom afla detalii ...

 

#tvr1