loader
Foto

Mircea Tudor – inventatorul care a cucerit lumea, un nou erou la „Români universali” | VIDEO

Pe 22 aprilie, Cristian Tabără ne-a făcut cunoştinţă cu singurul om din lume premiat de două ori la prestigiosul Salon de Inventică de la Geneva. Un episod în premieră al emisiunii s-a transmis luni, de la ora 22.00, la TVR 1.

 

Cristian Tabără
Români universali

Mircea Tudor este românul care a construit celebrul Roboscan, un scanner de securitate pentru camioane, care poate detecta arme, droguri sau alte materiale periculoase în câteva secunde.

Împreună cu întreaga echipă de cercetare, pe care a ştiut să o construiască, să o motiveze şi să o păstreze chiar şi în anii de cumpănă, Mircea Tudor a câştigat marele premiu la Salonul de Inventică de la Geneva, în 2009, cu Roboscan.

(w882) Mircea Tud

După doar 4 ani, acelaşi Mircea Tudor câştiga din nou Marele premiu, cu un scanner complet automatizat de avioane, fiind singurul inventator din lume care a fost premiat de două ori la prestigiosul Salon. Tot el a pus bazele unui Centru de cercetare aplicativă, care este o veritabilă şcoală pentru tinerii cercetatori români.

(w882) avion

(w882) avion 2

Astăzi, scannerele de camioane şi de avioane inventate de o companie românească ajută la prevenirea traficului ilegal de persoane sau de obiecte periculoase în multe ţări din lume.

(w882) schita

În editia din 22 aprilie a emisiunii „Români universali”, am aflat povestea unui român care şi-a dedicat viaţa şi banii muncii de cercetare, ajungând să creeze o tehnologie unică în lume, cu un imens impact în viaţa comunităţilor. Ce sacrificii a făcut şi ce l-a motivat să creadă într-un proiect pe care mulţi înaintea lui l-au considerat utopic? Am aflat luni, 22 aprilie, de la ora 22.00, când Cristian Tabără ne-a propus să-l cunoaştem pe Mircea Tudor, într-un nou episod „Români universali”, la TVR 1.

(w882) operatori


***

Cutia de viteze automată, testul Papanicolau, declanșarea artificială a ploilor, implantul dentar sau scaunul ejectabil pentru avioane sunt doar câteva dintre contribuţiile românilor la dezvoltarea omenirii. Invențiile sau intervențiile fundamentale (științifice, sociale, politice, militare sau economice) care au construit societatea modernă şi care aparțin unor români sau unor personalități de origine română sunt prea puţin ştiute. Numele multora dintre ei au fost deja date uitării sau sunt amintite doar în cărţi de specialitate. Pentru că aceşti români merită să fie cunoscuţi, dar şi pentru că poveştile lor sunt extrem de interesante şi folositoare, Cristian Tabără ne prezintă, din 1 aprilie, seria documentară „Români universali”, o serie ce ne spune istorii incredibile ale unor oameni – români – care au lăsat lumii o moştenire importantă. O urmărim în fiecare seară de luni, de la ora 22.00, la TVR 1.

 

Realizator: Codruţa Angelescu
Director imagine: Mihai Pătraşcu
Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

2:05 Ferma din câmpie (R)

Telecinemateca (THE SUNDOWNERS-SUA, 1960)

Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin-5’

Regia Fred Zinnemann

Cu: Robert Mitchum, Deborah Kerr, Peter Ustinov

Dramă.Redactor Ştefan Asavei

5 nominalizări la premiile Oscar (cel mai bun film, regie, rol principal feminin, rol secundar feminin, scenariu)

*Nominalizare la Globul de Aur pentru regie

*3 nominalizări la premiile BAFTA

(Reluare)

4:25 Glob cooker (R)

(BRÈVES ET RECETTES DU GLOBE-COOKER, Franţa 2014)

Episodul 1: Croasantul

Redactor Gabriela Onea

(Reluare)
 
Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Sâmbăta Mare vă invităm să cunoașteți ”Doctori fără de arginți”. Într-o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”, de la ora 7:00, pe TVR 1.

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

 

#tvr1